ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία στην Ινδία: Το Ταζ Μαχάλ αλλάζει χρώμα

Ανησυχία στην Ινδία: Το Ταζ Μαχάλ αλλάζει χρώμα
REUTERS/Vijay Mathur/File Photo

Ανήσυχοι είναι οι Ινδοί, καθώς το Ταζ Μαχάλ, το πιο διάσημο μνημείο της χώρας και ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλάζει χρώμα!

Μάλιστα, το φαινόμενο έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει ξένη βοήθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το διάσημο μαυσωλείο που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα από λευκό μάρμαρο και άλλα υλικά, έγινε αρχικά κίτρινο και τώρα αλλάζει χρώμα σε καφέ και πράσινο.

Οι δικαστές εξέτασαν φωτογραφίες που κατατέθηκαν από ειδικούς περιβαλλοντολόγους. Οι ίδιοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ακόμα και αν έχει εμπειρογνώμονες, είτε δεν τους χρησιμοποιεί, είτε απλά δεν την ενδιαφέρει.

Η μόλυνση, η κατασκευαστική δραστηριότητα και περιττώματα εντόμων συγκαταλέγονται ανάμεσα στις αιτίες.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, ενώ έχουν γίνει αρκετές απόπειρες τις δύο τελευταίες δεκαετίες να καθαριστεί το λευκό μάρμαρο του παλατιού από τη βρωμιά. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση χειροτερεύει.

Εργάτες καλύπτον με μια «μάσκα λάσπης» το παλάτι, η οποία απορροφά τη βρωμιά, το λίπος και τα ζωικά περιττώματα. Η μάσκα αυτή στη συνέχεια ξεπλένεται, όπως γίνεται με τις μάσκες προσώπου.

Η πιο πρόσφατη απόπειρα καθαρισμού ξεκίνησε τον Ιανουάριο και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ