ΚΟΣΜΟΣ

Σταματήστε να ταΐζετε τα καγκουρό: Δραματική έκκληση μετά από αιματηρές επιθέσεις σε τουρίστες

Σταματήστε να ταΐζετε τα καγκουρό: Δραματική έκκληση μετά από αιματηρές επιθέσεις σε τουρίστες
EPA/DAN PELED AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Συντονισμένη δράση αναζητείται από τους κυβερνώντες της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία αναφορικά με το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή, καθώς οι τουρίστες ταΐζουν τα καγκουρό απαγορευμένα φαγητά και σε πολλές περιπτώσεις που τα ζώα επιτίθενται στους επισκέπτες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τουρίστες έχουν δεχθεί επίθεση καθώς προσπαθούν να ταΐσουν τα καγκουρό μήλα, καρότα, ακόμη και φαστ φουντ από γνωστή αλυσίδα που βρίσκεται στην περιοχή όπου σημειώνονται τα περιστατικά.

«Υπάρχουν μία σειρά από περιστατικά στα οποία καγκουρό έχουν επιτεθεί σε επισκέπτες, σε μία εκ των περιπτώσεων αυτών ένας άντρας υπέστη ένα πολύ σοβαρό τραύμα στο στομάχι», είπε ο Greg Piper, τοπικός βουλευτής στο κοινοβούλιο της αυστραλέζικης πολιτείας.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις κλωτσούν, τους αρπάζουν από τα πρόσωπα και παλεύουν, προκαλώντας τους αρκετές γρατζουνιές… Πρόσφατα ένας άντρας έπρεπε να κάνει 17 ράμματα στο πρόσωπό του».

Για να αποφευχθούν περαιτέρω επιθέσεις, ταξιδιωτικές εταιρίες έχουν εκδώσει προειδοποίηση προς όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την περιοχή, όπως αναφέρει ο Guardian.

Όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας ένας επισκέπτης έδωσε στα καγκουρό να φάνε πατατάκια καλαμποκιού αλλά και μήλα, μπανάνες και επεξεργασμένο φαγητό. Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το διαιτολόγιο των καγκουρό, τα οποία τρέφονται με χορτάρι.

Η Michelle Shaw, διαιτολόγος στο ζωολογικό κήπο Taronga του Σίδνεϋ, σημείωσε πως το να ταΐζεις τα ζώα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές. Τα καγκουρό έχουν παρόμοιο πεπτικό σύστημα με τις αγελάδες και το να τα ταΐζεις φρούτα ή λαχανικά μπορεί να τους προκαλέσει στομαχικά έλκη και να επηρεάσει σε καταστρεπτικό βαθμό το πεπτικό τους σύστημα.

«Ακόμη ένα πρόβλημα είναι πως η έρευνα έδειξε ότι τα ζώα μπορεί να εθιστούν στη ζάχαρη», είπε. «Θα την αναζητούν ανεξαρτήτως του εάν τους κάνει καλό ή όχι, έτσι γίνονται ιδιαιτέρως επιθετικά».

Ο Shane Lewis, υπάλληλος τουριστικής επιχείρησης, εκτίμησε ότι περίπου 2.000 τουρίστες επισκέπτονται το σημείο κάθε εβδομάδα – η πλειοψηφία αυτών το σαββατοκύριακο – και θέλουν να βγάλουν selfies με τα ζώα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καγκουρό είναι πλέον συνηθισμένα στον κόσμο και στο να τα ταΐζουν.

«Μπορεί να ανοίξεις ένα σακουλάκι με τσιπς και το καταλαβαίνουν», είπε. «Αυτό τα κάνει επιθετικά». «Δεν θα πήγαινες κοντά σε έναν σκύλο την ώρα που τρώει το φαγητό του, αλλά ο κόσμος αφήνει τα παιδιά του να τα πλησιάσει (τα καγκουρό), και έχω δει καγκουρό να επιτίθενται σε παιδιά υποθέτοντας πως θα τους πάρουν το φαγητό, όταν το μόνο που θέλουν είναι να τα χαϊδέψουν».

Για να μπορέσουν να πείσουν τους τουρίστες για τους κινδύνους που διατρέχουν, οι ιθύνοντες έχουν φτάσει στο σημείο να τους δείχνουν φωτογραφίες ατόμων που έχουν τραυματιστεί από τα ζώα, ώστε να τους αποθαρρύνουν.

«Προσπαθούμε να τους φοβίσουμε δείχνοντας τους φωτογραφίες του τι μπορεί να τους συμβεί, ώστε να μην είναι αφελείς και να σκέφτονται ότι είναι γλυκά ζωάκια και να τους δίνουν φαγητό».

Σύμφωνα με την Lewis η παρουσία των τουριστών είναι ευεργετική για τα ζώα καθώς τα κάνει να νιώθουν ασφαλέστερα, αλλά απαιτείται εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ