ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα εντός της ημέρας το βίντεο-ντοκουμέντο από το μακελειό στο Λας Βέγκας

Στη δημοσιότητα εντός της ημέρας το βίντεο-ντοκουμέντο από το μακελειό στο Λας Βέγκας
EPA/PAUL BUCK/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Αρχές του Λας Βέγκας αναμένεται, εντός της ημέρας, να δώσουν στη δημοσιότητα βίντεο που τραβήχτηκε από κάμερα που έφερε στη στολή του ένας εκ των αστυνομικών που εισέβαλαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου απ’ όπου ο Στίβεν Πάντοκ εξαπολύσει την πολύνεκρη επίθεσή του.

Ο 64χρονος μακελάρης του Λας Βέγκας σκότωσε 58 άτομα, ενώ ακόμη 500 τραυματίστηκαν όταν εξέπλευσε την επίθεση - από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay Resort and Casino - κατά περίπου 22.000 ατόμων, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη συναυλία την 1 Οκτωβρίου. Μήνες αργότερα το κίνητρό του παραμένει άγνωστο.

Βίντεο, ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία και έγγραφα σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση θα δοθούν στη δημοσιότητα από την Μητροπολιτική αστυνομία του Λας Βέγκας, όπως τόνισε ο σερίφης Τζόι Λομπάρντο.

«Δεν γνωρίζω πώς θα παιχτεί από τα μίντια αυτό το βίντεο, αλλά σας προειδοποιώ, εάν είστε ένας από τους επιζώντες ή μέλος οικογένειας που έχασε κάποιον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες».

Ο Λομπάρντο σημείωσε πως το σύνολο του υλικού θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας.

Δικαστικό ένταλμα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νεβάδα απεφάνθη πως η αστυνομία θα πρέπει να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα του βίντεο που τραβήχτηκε από την κάμερα του αστυνομικού, αλλά και την τηλεφωνική κλήση που έγινε στις Αρχές για την επίθεση.

«Θέλω η κοινότητα να γνωρίζει πως η δημοσιοποίηση του βίντεο, της κλήσης στην αστυνομία και τα έγγραφα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα θύματα αυτής της τραγωδίας. Θεωρούμε πως η δημοσιοποίηση των σκληρών εικόνων θα τραυματίσει έτι περαιτέρω μία πληγωμένη κοινότητα και ζητούμε συγνώμη γι’ αυτό», σημείωσε ο σερίφης και υπογράμμισε πως κανένας αστυνομικός δεν θα προχωρήσει σε δηλώσεις αν δεν σχηματιστεί ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης.

Κριτική στην αστυνομία

Λίγες εβδομάδες μετά την επίθεση η αστυνομία είχε μπει στο επίκεντρο αυστηρής κριτικής αναφορικά με τα στοιχεία που έδειχναν πως υπήρξε ένα κενό έξι λεπτών από τη στιγμή που ο Πάντοκ ξεκίνησε να πυροβολεί, έως ότου εισβάλουν οι Αρχές στο δωμάτιο του. Αυτά τα έξι λεπτά είχαν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλη μερίδα πολιτών που θεωρούσε πως μία έγκαιρη επέμβαση θα είχε σώσει πολλά από τα θύματα.

«Με προσβάλει ο χαρακτηρισμός περί ανικανότητας», που πολλοί απέδωσαν στην αστυνομία, σημείωσε ο Λομπάρντο σε συνέντευξη Τύπου λίγες μέρες μετά το μακελειό. «Δεν υπάρχει καμία συνομωσία μεταξύ του FBI και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λας Βέγκας», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας: «Κανείς δεν επιχειρεί να κρύψει κάτι σε αυτή την έρευνα. Το μέγεθος της έρευνα απαιτεί να ελέγξουμε πολλές πληροφορίες ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα».

Las Vegas shooting bodycam footage to be released, by Keith Allen and Susannah Cullinane, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ