ΚΟΣΜΟΣ

Αρχαιοκάπηλοι καταστρέφουν το Σινικό Τείχος

Αρχαιοκάπηλοι καταστρέφουν το Σινικό Τείχος
EUROKINISSI

Δεκάδες τρύπες έχουν προκαλέσει οι παράνομες ανασκαφές κάτω από ένα τμήμα του Σινικού Τείχους που χτίστηκε πριν από 2.000 χρόνια επί των ημερών της Δυναστείας Τσιν, στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας στη βόρεια Κίνα.

Οι τοπικές αρχές συνέλαβαν δύο δράστες οι οποίοι φέρεται να έσκαψαν κατά μήκος του Σινικού Τείχους ψάχνοντας για αρχαία νομίσματα και τόξα με τη βοήθεια ανιχνευτών μετάλλων.

Στην περιοχή της αυτόνομης περιοχής της Εσωτερικής Μογγολίας, την Μπαοτού, το Τείχος είναι χτισμένο στις κορυφογραμμές των βουνών και ανά 1000 μέτρα έχει αμυντικούς πύργους - παρατηρητήρια. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν την ώρα που έσκαβαν γύρω από έναν αμυντικό πύργο. Στην κατοχή τους βρέθηκαν πολλά κλεμμένα αρχαία αντικείμενα, τα οποία κατασχέθηκαν αμέσως. Η παράνομη ανασκαφή αναφέρθηκε από εθελοντές φρουρούς οι οποίοι προστατεύουν το Σινικό Τείχος.

Στην αυτόνομη περιοχή της εσωτερικής Μογγολίας το Σινικό Τείχος έχει έκταση 7.570 χλμ ή το 35% του συνόλου του Σινικού Τείχους.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβρη η Υπηρεσία Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κίνα, έπειτα από επιθεωρήσεις, είχε ζητήσει ενίσχυση των μέτρων προστασίας του Τείχους.

Το Σινικό τείχος είναι κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων.

Η κατασκευή του ξεκίνησε σταδιακά από τον 7ο αι. π.Χ., αλλά η σημερινή του μορφή οφείλεται κυρίως στη δυναστεία Μινγκ (τέλη του 14ου αι. με αρχές του 17ου αι. μ.Χ.).

Το Tείχος εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, αποτελούμενο από 6.259 χλμ πραγματικού τείχους, 359 χλμ τάφρου και 2.232 χλμ φυσικών οχυρώσεων όπως λόφοι και ποταμοί.

Αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Κατά άλλη σύγχρονη μέτρηση, το Σινικό Τείχος, με όλες τις διακλαδώσεις του, έχει συνολικό μήκος 21.196 χιλιόμετρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ