ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε 19χρονος από ισραηλινά πυρά στη Γάζα

Πέθανε 19χρονος από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ένας 19χρονος Παλαιστίνιος υπέκυψε σήμερα στα τραύματα που του προκάλεσαν ισραηλινά πυρά κατά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Ο θάνατος του Ανάς Αμπού Ασέρ ανεβάζει στους 49 τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό αφότου ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας που αποκαλείται «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» πριν από πέντε εβδομάδες. Εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Κανείς Ισραηλινός δεν έχει τραυματιστεί.

Ο Ανάς Αμπού Ασέρ είχε τραυματιστεί στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Οι Παλαιστίνιοι της λωρίδας της Γάζας, ενός θύλακα ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, συγκεντρώνονται από τις 30 Μαρτίου κατά χιλιάδες κοντά στα σύνορα για να διεκδικήσουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην επιστροφή στα εδάφη τους από τα οποία εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν λόγω της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Βία σημειώνεται όταν ορισμένοι διαδηλωτές προσεγγίζουν και προσπαθούν να επιτεθούν στον συνοριακό φράχτη.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, που διοργανώνεται επίσημα από την κοινωνία των πολιτών, υποστηρίζεται από το ισλαμικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007 και εναντίον του οποίου το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους.

Ισραηλινές και παλαιστινιακές ΜΚΟ ζήτησαν τη Δευτέρα από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να διατάξει να σταματήσουν τα φονικά πυρά εκ μέρους του στρατού.

Στη γραπτή απάντησή του, ο εκπρόσωπος του κράτους του Ισραήλ δήλωσε πως τα εν εξελίξει γεγονότα στη Γάζα δεν είναι ειρηνικές πολιτικές διαμαρτυρίες, αλλά «αποτελούν μέρος της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Οι στρατιώτες πυροβολούν με αληθινές σφαίρες μόνο ως έσχατη λύση όταν τα μη φονικά μέσα έχουν εξαντληθεί απέναντι σε ενέργειες που αντιπροσωπεύουν έναν «πραγματικό κίνδυνο» για τους στρατιώτες και τους Ισραηλινούς πολίτες που μένουν κοντά στον θύλακα, υποστηρίζει το κράτος του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ