ΚΟΣΜΟΣ

Διαβάζοντας τα χείλη: Τι είπαν Κιμ - Μουν Τζε-ιν στην ιδιωτική τους συνάντηση

Διαβάζοντας τα χείλη: Τι είπαν Κιμ - Μουν Τζε-ιν στην ιδιωτική τους συνάντηση
Korea Summit Press Pool/via Reuters

Το τι μπορεί να συζήτησαν, κατά την ιστορική συνάντησή τους ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε-ιν, την προηγούμενη Παρασκευή, στην μικρή μπλε γέφυρα, μακριά από τις κάμερες και επί 30 λεπτά, είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Αυτό τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς Νοτιοκορεάτες που ειδικεύονται στο να διαβάζουν τα χείλη από απόσταση, επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις.

Οι ηγέτες της Νότιας και Βόρειας Κορέας, φαίνεται πως κατά την ιδιωτική τους συνομιλία αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα των πυρηνικών όπλων αλλά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ζήτησε από έναν ειδικό να προσπαθήσει να διαβάσει τα χείλη των δύο ανδρών από τα μακρινά τηλεοπτικά πλάνα που τραβήχτηκαν. «Ήταν δύσκολο να καταλάβω ολόκληρη την συζήτηση, αλλά κατάλαβα λέξεις κλειδιά όπως "πυρηνικά όπλα", "Τραμπ", "Ηνωμένες Πολιτείες" και "Ηνωμένα Έθνη"», αναφέρει στο ΝΤV o Sukkiri.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος Μουν ήταν αυτός που αναφέρθηκε στα πυρηνικά και τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Μάλιστα, ο Κιμ φαίνεται πως άκουγε όλη αυτή την ώρα περισσότερο τον συνομιλητή του, αναφέρει με τη σειρά του ο Atsuhito Isozaki, καθηγητής πανεπιστημίου της Ιαπωνίας που εξειδικεύεται στα ζητήματα της Βόρειας Κορέας. Ο ίδιος υποψιάζεται πως ο πρόεδρος Μουν του εξηγούσε για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να προσεγγίσουν τις συνομιλίες -πράγμα που ασφαλώς ενδιαφέρει τον Κιμ.

Και η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νότιας Κορέας, Chosun IIbo προσέλαβε τρεις ειδικούς για να «αποκρυπτογραφήσουν» τις συνομιλίες.

Όπως εκτιμούν, ο Μουν ξεκίνησε τη συζήτηση λέγοντας: «Ας μην κρατήσουμε έτσι αποκομμένες τις σχέσεις μας, ας μιλήσουμε περισσότερο και να κινηθούμε σε μια θετική κατεύθυνση».

Capture copy

Korea Summit Press Pool/via Reuters

Αφού οι δύο ηγέτες κάθισαν σε ένα παγκάκι, ο Κιμ είπε, σύμφωνα με τους ειδικούς: «Η σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ πρέπει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα και θέλω να κάνω βήματα προς την εξάλειψη τυχόν προβλημάτων».

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης φάνηκε επίσης να ζητάει την γνώμη του Μουν για τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, με τον δεύτερο να απαντάει κάνοντας έντονες χειρονομίες.

Κρατώντας και μια μικρή επιφύλαξη, ένας από τους ειδικούς είπε πως οι δύο Κορεάτες ηγέτες φέρεται να να μίλησαν για πιθανές υποψίες του Λευκού Οίκου σχετικά με τη βούληση της Βόρειας Κορέας να καταργήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

2018 04 27T103043Z 1813702084 RC17407CF850 RTRMADP 3 NORTHKOREA SOUTHKOREA SUMMIT

Korea Summit Press Pool/via Reuters

Εκτός των θεμάτων, πάντως. που αφορούν στις δύο χώρες και στη διεθνή κοινότητα, Κιμ και Μουν μίλησαν και λίγο για την προσωπική τους ζωή, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό κανάλι Channel A.

«Ο πατέρας μου με κοίταξε και μου είπε να παντρευτώ αυτή τη γυναίκα» είπε ο Κιμ στον Μουν, αναφερόμενος στην σύζυγό του Ρι Σολ Γιου, η οποία και τον συνόδεψε στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ