ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συλλήψεις και διαδηλώσεις ενόψει της ορκωμοσίας Πούτιν

Ρωσία: Συλλήψεις και διαδηλώσεις ενόψει της ορκωμοσίας Πούτιν
REUTERS/Anton Vaganov

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι επικριτές του προέδρου Πούτιν, ενόψει της ορκωμοσίας του για τέταρτη θητεία στη ρωσική προεδρία, θέλοντας έτσι να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αυταρχική τσαρικού τύπου διακυβέρνηση της χώρας, όπως καταγγέλλουν.

Ο Πούτιν επανεξελέγη τον Μάρτιο πανηγυρικά αναλαμβάνοντας έτσι τη διακυβέρνηση της χώρας για μια ακόμη εξαετία, μέχρι το 2024, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο ηγέτη στην εξουσία μετά τον σοβιετικό Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος κυβέρνησε για περίπου 30 χρόνια.

«Αν θεωρείτε ότι δεν είναι ο τσάρος μας βγείτε στους δρόμους των πόλεών σας», ανέφερε σε μήνυμά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη σήμερα στη διαδήλωση στη Μόσχα. «Θα υποχρεώσουμε τις αρχές, που στελεχώνονται από απατεώνες και κλέφτες, να λάβουν υπόψη τους τα εκατομμύρια πολίτες που δεν ψήφισαν τον Πούτιν».

Ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένως και έχει φυλακιστεί για τη διοργάνωση παρόμοιων διαδηλώσεων στο παρελθόν, έκανε έκκληση στους πολίτες να βγουν στους δρόμους περισσότερων από 90 πόλεων, περιλαμβανομένων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, όπου οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11:00 GMT.

Ακτιβιστές του Ναβάλνι ανήρτησαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατοντάδες διαδηλωτές να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στη ρωσική Άπω Ανατολή και στη Σιβηρία και η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD Info, η οποία καταγράφει τις συλλήψεις, ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες πως η αστυνομία συνέλαβε περίπου 20 ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Ο 65χρονος Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία, είτε στην πρωθυπουργία είτε στην προεδρία, από το 2000.

Υποστηριζόμενος από την κρατική τηλεόραση και το κυβερνών κόμμα και με ένα ποσοστό αποδοχής της τάξης του 80% περίπου, θεωρείται από τους οπαδούς του ένας ηγέτης, ο οποίος απεκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια και επεξέτεινε την παγκόσμια επιρροή της Μόσχας με επεμβάσεις στη Συρία και την Ουκρανία.

Παράνομες διαδηλώσεις

Οι αρχές θεωρούν τις περισσότερες από τις διαδηλώσεις παράνομες με το αιτιολογικό ότι ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής τους δεν είχε συμφωνηθεί από πριν. Η αστυνομία έχει στο παρελθόν διαλύσει παρόμοιες διαδηλώσεις, πολλές φορές με βίαιο τρόπο, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες άτομα.

Ο Πούτιν χαρακτηρίζει τον Ναβάλνι, στον οποίο απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές, ταραχοποιό κατηγορώντας τον ότι στόχος του είναι να προκαλέσει χάος για λογαριασμό των ΗΠΑ, ενώ ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας στενός σύμμαχος του Πούτιν, έχει αποκαλέσει τον Ναβάλνι πολιτικό τσαρλατάνο.

Ο Πούτιν αναμένεται να ορκιστεί την Δευτέρα σε μια τελετή γεμάτη χλιδή στο Κρεμλίνο.

Με σχεδόν το 77% των ψήφων και περισσότερες από 56 εκατομμύρια ψήφους, η εκλογή του τον Μάρτιο ήταν η πιο εντυπωσιακή και η πιο θριαμβευτική που έχει πετύχει μετασοβιετικός ηγέτης, κάτι που ο ίδιος και οι σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι του δίνει αδιαφιλονίκητη εντολή να κυβερνήσει.

Ωστόσο, ευρωπαίοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε πραγματική επιλογή στις εκλογές και κάνουν λόγο για πιέσεις εις βάρος επικριτών. Πολέμιοι του Πούτιν, όπως ο Ναβάλνι, κατηγορούν τον πρόεδρο ότι ηγείται ενός διεφθαρμένου αυταρχικού συστήματος και ότι προσάρτησε παράνομα την ουκρανική Κριμαία το 2014, μια κίνηση που οδήγησε τη Μόσχα στη διεθνή απομόνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ