ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμές Ακκιντζί προς Άγκυρα: Θέλουμε να διαφυλάξουμε την τουρκοκυπριακή ταυτότητα

Αιχμές Ακκιντζί προς Άγκυρα: Θέλουμε να διαφυλάξουμε την τουρκοκυπριακή ταυτότητα
REUTERS/Pierre Albouy

Έμμεση κριτική στο Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε ο Μουσταφά Ακκιντζί σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις των τουρκοκυπρίων με την Τουρκία, ο Μουσταφά Ακκιντζί χωρίς να κατονομάσει τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ναι μεν η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που βοηθά τους Τουρκοκύπριους «αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να εισάγουμε τα πάντα από την Τουρκία». «Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη δική μας ταυτότητα. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη δική μας δημοκρατική, κοσμική αντίληψη και τον δικό μας τρόπο ζωής». είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο εξακολουθεί να είναι ρεαλιστική η επίλυση του Κυπριακού θέτοντας μάλιστα ως εναλλακτική λύση ζήτημα δύο κρατών στην Κύπρο.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα ξεκινήσει την αναζήτηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο με τη βοήθεια της Τουρκίας εφόσον δεν καταστεί δυνατή η εξεύρεση κάποιας λύσης σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση στο ενεργειακό πεδίο.

«Είτε θα αρχίσουμε να συζητούμε το θέμα που αφορά το μέλλον μας με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο είτε θα ξεκινήσουμε κι εμείς τις έρευνες για αποθέματα αερίου. Δεν πρόκειται απλά να μείνουμε άπραγοι και να περιμένουμε», τόνισε ο Μουσταφά Ακκιντζί στην εφημερίδα της Φραγκφούρτης.

Παράλληλα εξέφρασε αμφιβολίες ότι θα καταστεί δυνατή η επίλυση του Κυπριακού, δεδομένου ότι, όπως είπε, διεξάγονται ήδη ανεπιτυχώς «εδώ και μισό αιώνα» διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Όπως επισήμανε, ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει εκ νέου σε «μια μακροχρόνια διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία στο τέλος δεν θα οδηγήσει πουθενά». Ο Μ. Ακκιντζί σχολίασε ότι «όσο περισσότερος χρόνος περνά, τόσο πιο αποδεκτό γίνεται δυστυχώς το στάτους κβο για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ