ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ο άνθρωπος που πέταξε τα... παπούτσια του στον Μπους υποψήφιος των εκλογών

Ιράκ: Ο άνθρωπος που πέταξε τα... παπούτσια του στον Μπους υποψήφιος των εκλογών
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκύβει για να αποφύγει το παπούτσι του δημοσιογράφου EPA/THAIER AL-SUDANI / POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 14η Δεκεμβρίου του 2008 ο δημοσιογράφος Μουνταζέρ αλ Ζαϊντι είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός πετώντας τα… παπούτσια του εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στη Βαγδάτη. Δέκα χρόνια μετά κατεβαίνει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου, θέλοντας, όπως λέει, να αναγκάσει τους διεφθαρμένους πολιτικούς της χώρας του να επιστρέψουν ό,τι έχουν ιδιοποιηθεί.

«Η φιλοδοξία μου είναι να βάλουμε όλους τους κλέφτες πολιτικούς στη φυλακή, να τους κάνουμε να ζητήσουν συγγνώμη για τις πράξεις τους και να τους κατασχέσουμε όλα τους τα υπάρχοντα» σημείωσε ο αλ Ζαϊντι, υποψήφιος στη λίστα «Η Πορεία για τις Μεταρρυθμίσεις», όπου εντάσσονται υποστηρικτές του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ και κομμουνιστές.

Το 2008, ο αλ Ζαϊντι, ηλικίας σήμερα 39 ετών, πέταξε τα παπούτσια του εναντίον του Αμερικανού πρώην προέδρου κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει από τη Βαγδάτη ο Τζορτζ Ου. Μπους, πρωτεργάτης του πολέμου στο Ιράκ, φωνάζοντας: «Σκύλε, αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο φιλί από τον ιρακινό λαό».

Αφού καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για «επίθεση εναντίον ενός αρχηγού κράτους σε επίσημη επίσκεψη», ο Μουνταζέρ αλ Ζαϊντ, τον οποίο πολλοί στον αραβικό κόσμο θεωρούν ήρωα, αποφυλακίστηκε έπειτα από 9 μήνες στη φυλακή αφού επέδειξε καλή συμπεριφορά. Φοβούμενος για την ασφάλειά του, κατέφυγε στον Λίβανο όπου διαμένει και είναι πατέρας ενός μικρού κοριτσιού.

7944710

EPA/THAIER AL-SUDANI / POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν έχω μετανιώσει για την πράξη μου, αντιθέτως για αυτό που μετάνιωσα είναι ότι τη δεδομένη στιγμή δεν είχα άλλο ένα ζευγάρι παπούτσια» να πετάξω, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Έχοντας την 95η θέση στη λίστα με τους συνολικά 138 υποψήφιους στη Βαγδάτη, ο αλ Ζαϊντ έχει πολύ μικρές πιθανότητες να εκλεγεί. Ωστόσο αυτό δεν τον ανησυχεί.

«Δεν είναι τιμή για εμένα να έχω ως συνάδελφούς μου κλέφτες και ο στόχος μου είναι να ανακτήσουμε τα κλεμμένα χρήματα» απάντησε όταν ερωτήθηκε εάν φοβάται ότι θα γίνει σαν τους άλλους πολιτικούς.

Αναφορικά με την απέχθειά του προς τις ΗΠΑ, δεν έχει αλλάξει, όπως τόνισε, επιμένοντας ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες πρέπει να φύγουν αμέσως από το Ιράκ. Όταν όμως του επισημάνθηκε ότι ο αμερικανικός στρατός βοήθησε τις ιρακινές δυνάμεις στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, ο υποψήφιος βουλευτής απέρριψε αυτό το επιχείρημα.

«Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που έδωσαν ώθηση στο Ισλαμικό Κράτος, πώς μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι θέλουν να απαλλαγούν από αυτό;» διερωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ