ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μειώθηκε το ποσοστό αποδοχής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Γερμανία: Μειώθηκε το ποσοστό αποδοχής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/OMER MESSINGER

Η στήριξη των ψηφοφόρων προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), το παλαιότερο κόμμα στη χώρα, μειώθηκε στο μισό από το ποσοστό αποδοχής των συντηρητικών της καγκελαρίου Μέρκελ, δύο μόλις εβδομάδες μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στο αριστερό κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το SPD σημείωσε το χειρότερο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου από το 1949 που η Γερμανία έγινε δημοκρατία και δέχτηκε διστακτικά να προχωρήσει στο σχηματισμό συμμαχίας με τη Μέρκελ τον Μάρτιο.

Πριν από δύο εβδομάδες, το SPD εξέλεξε την πρώτη του γυναίκα αρχηγό, την Άντρεα Νάλες, με την ελπίδα εκείνη να μπορέσει να του δώσει νέα πνοή.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag δείχνει ότι το ποσοστό αποδοχής του SPD μειώθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα και έπεσε στο 17%, ενώ το ποσοστό αποδοχής για το συντηρητικό συνασπισμό της Μέρκελ--την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και τους Βαυαρούς συμμάχους της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) --αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και έφθασε στο 34%.

Στην τρίτη θέση και χωρίς αλλαγή στο ποσοστό αποδοχής του που βρίσκεται στο 14% είναι το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο έπειτα από τις εκλογές του περασμένου χρόνου με τους ψηφοφόρους να εκφράζουν την οργή τους για τους χειρισμούς της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση.

Η δημοσκόπηση του Emnid δείχνει ότι η στήριξη προς τους οικολόγους Πράσινους ανέρχεται σε 12 % χωρίς αλλαγή και για την Αριστερά στο 10%, μια ποσοστιαία μονάδα κάτω. Το φιλικό προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) επίσης απώλεσε μια μονάδα και έπεσε στο 8%, έδειξε η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 1.507 ψηφοφόρων μεταξύ 26 Απριλίου και 2 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ