ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουάσιγκτον ο Τζόνσον για τη «διάσωση» της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Στην Ουάσιγκτον ο Τζόνσον για τη «διάσωση» της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν
REUTERS/Hannah McKay & REUTERS/Carlos Barria

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή, θα ήταν λάθος να αποχωρήσετε».

Ο Τζόνσον βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για μια διήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα προσπαθήσει να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή.

Η Βρετανία και οι άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία με το Ιράν -η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία και η ΕΕ- έχουν περιθώριο ως τις 12 Μαΐου για να πείσουν τον Τραμπ, ο οποίος την έχει επικρίνει σφοδρά, χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη».

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται παρασκηνιακά επί εβδομάδες σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να παραμείνει στη συμφωνία, η οποία υπεγράφη επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Σε άρθρο του στους New York Times ο Βρετανός υπουργός υποστηρίζει ότι «μόνο το Ιράν θα επωφεληθεί», αν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ