ΚΟΣΜΟΣ

Ροχανί: Οι ΗΠΑ θα το μετανιώσουν αν αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία

Ροχανί: Οι ΗΠΑ θα το μετανιώσουν αν αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία
REUTERS/Danish Siddiqui

Οι ΗΠΑ θα το μετανιώσουν αν αποχωρήσουν από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.  Η Τεχεράνη θα αντισταθεί λυσσαλέα στην προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να περιοριστεί η επιρροή που ασκεί στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αν θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι δεν επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μία πυρηνική βόμβα, το έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε… αλλά, αν θέλουν να αποδυναμώσουν το Ιράν και να μειώσουν την επιρροή του στην περιοχή ή παγκοσμίως, το Ιράν θα αντισταθεί λυσσαλέα», είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος σε ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ, προειδοποίησε πως η «αντίδραση της Τεχεράνης σε μία παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας που έχει συναφθεί με τις μεγάλες δυνάμεις, δεν θα είναι ευχάριστη για την Αμερική».

Με το ένα πόδι έξω από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν οι ΗΠΑ - οι ειδικοί προειδοποιούν (vid)

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα ανακοινώσει την οριστική του απόφαση στις 12 Μαΐου, όλα όμως δείχνουν πως θα επιλέξει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, γεγονός που συνάδει με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ