ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ: Η Βόρεια Κορέα δεν θα έχει ανάγκη τα πυρηνικά αν δεν απειλείται

Κιμ: Η Βόρεια Κορέα δεν θα έχει ανάγκη τα πυρηνικά αν δεν απειλείται
EPA/KCNA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα, με τις φήμες να αναφέρουν πως πρόκειται για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος μετέβη στη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα και συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του, στον οποίον μάλιστα υπογράμμισε πως η Πιονγκιάνγκ δεν θα έχει ανάγκη τα πυρηνικά αν δεν απειλείται από τις διεθνείς δυνάμεις. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ φέρεται να επισκέφθηκε την κινεζική πόλη Νταλιάν, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε από την πλευρά του εικόνες μιας πομπής επίσημων αυτοκινήτων που διέσχισαν την πόλη Νταλιάν, καθώς και εικόνες από το αεροδρόμιο της πόλης στις οποίες φαίνονται δύο βορειοκορεατικά αεροπλάνα, ένα εκ των οποίων είναι ίδιος τύπος με αυτό που χρησιμοποιεί συνήθως ο Κιμ.

Τα δύο αεροπλάνα βιντεοσκοπήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της απογείωσής τους από την Νταλιάν.

Σύμφωνα με το Yonhap, ο Κιμ ενδέχεται να επισκέφθηκε την κινεζική πόλη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της φερόμενης συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο, ο ηγέτης του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα έχει ανάγκη τα πυρηνικά όπλα αν οι διεθνείς δυνάμεις αποφύγουν τις εχθρικές πολιτικές προς την Πιονγκγιάνγκ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες.

«Δεν διαθέτω πληροφορίες που μπορώ να δημοσιοποιήσω αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Γκενγκ Σουάνγκ. «Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα είναι γείτονες που διατηρούν επικοινωνία και στενές επαφές», πρόσθεσε.

Ο Κιμ επισκέφθηκε την Κίνα στα τέλη Μαρτίου στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ