ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τους σεισμούς και τη λάβα, οι Χαβανέζοι αντιμέτωποι με την όξινη βροχή

Μετά τους σεισμούς και τη λάβα, οι Χαβανέζοι αντιμέτωποι με την όξινη βροχή
REUTERS/Terray Sylvester

Οι κάτοικοι της Χαβάης έρχονται αντιμέτωποι με νέες δοκιμασίες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα. Οι κίνδυνοι να σημειωθεί όξινη βροχή και να σχηματιστεί ηφαιστειακό νέφος πάνω από το νησί, καραδοκούν και τρομοκρατούν τους Χαβανέζους.

Οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τα επικίνδυνα επίπεδα διοξειδίου του θείου, αναφέροντας πως είναι μεγάλες οι πιθανότητες εκδήλωσης βροχοπτώσεων την Πέμπτη και Παρασκευή. Το επικίνδυνο αέριο ίσως οδηγήσει σε όξινη βροχή, όπως αναφέρει ο Μετεωρολόγος του CNNi, Michael Guy.

Οι επιπτώσεις της όξινης βροχής

Τα αέρια που διαχέονται στην ατμόσφαιρα από το ηφαίστειο, συνδυασμένα με το οξυγόνο, την υγρασία και το φως του ηλίου μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις και να σημειωθούν όξινες βροχές, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

«Είναι μεγάλη η αβεβαιότητα σε αυτό το στάδιο για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος όξινης βροχής». «Θα είμαστε περισσότερο σίγουροι τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο Michael Guy, υπογραμμίζοντας πως αν σημειωθεί όξινη βροχή είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα έχουν οι σταγόνες της στο δέρμα των κατοίκων, ενώ, είναι γνωστό ότι διαβρώνει μεταλλικά αντικείμενα.

«Όταν υπάρχει πολύ υγρασία, το αέριο συνδυάζεται με αυτή και πέφτει ως όξινη βροχή, καταστρέφοντας φυτά και αυξάνοντας το σκούριασμα των μεταλλικών αντικειμένων, όπως αυτοκίνητα, βιομηχανικά και αγροτικά εργαλεία», αναφέρει το USGS.

Η όξινη βροχή μπορεί να μολύνει και το πόσιμο νερό, καθώς όπως αναφέρει η ίδια πηγή: «Το 1988, το πόσιμο νερό σχεδόν 40% σπιτιών στις συνοικίες Κόνα του νησιού μολύνθηκε». «Τα τεστ έδειξαν πως οι κάτοικοι αυτών των σπιτιών είχαν αυξημένα επίπεδα μόλυβδου στο αίμα τους».

Βίντεο: Η λάβα του Κιλαουέα «καταπίνει» αυτοκίνητο

Ηφαιστειακό νέφος

Πλην της όξινης βροχής, το διοξείδιο του θείου μπορεί να προκαλέσει και τη δημιουργία ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τη μορφή ηφαιστειακού νέφους.

Οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και όσοι υποφέρουν από αναπνευστικά και καρδιοαγγειακά προβλήματα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στις επιπτώσεις του ηφαιστειακού νέφους.

Σε μεγάλες συγκεντρώσεις, το νέφος μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ερεθισμό των ματιών. «Για άτομα με άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρότερες, καθώς στενεύουν οι αεραγωγοί των πνευμόνων και η αναπνοή γίνεται πολύ δύσκολη», αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία πως το νέφος προκαλεί μακροχρόνιες επιπτώσεις σε υγιή άτομα».

Hawaii residents could face acid rain after earthquakes and molten lava, by Faith Karimi, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ