ΚΟΣΜΟΣ

Αποφασισμένες να «σώσουν» τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν Βρετανία-Γαλλία

Αποφασισμένες να «σώσουν» τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν Βρετανία-Γαλλία
REUTERS/Hannah McKay

Την κοινή βούλησή τους να "σώσουν" τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτή, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και τη Γαλλίας που συναντήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, στο Λονδίνο.

"Λυπούμαστε για αυτήν την απόφαση. Επειδή οι ΗΠΑ αποχωρούν από μια διεθνή συνθήκη αυτό δεν σημαίνει ότι η διεθνής συνθήκη καταρρέει. Εμείς παραμένουμε στη συμφωνία και θέλουμε να την κρατήσουμε ζωντανή όσο την σέβεται το Ιράν", είπε ο Γάλλος υπουργός Λε Ντριάν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με αυτή τη συνθήκη "όλοι κερδίζουν".

"Η Βρετανία και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να διασώσουν την ουσία της συμφωνίας", δήλωσε από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζοντας "ζωτικής σημασίας" να συνεχιστεί ο διάλογος με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι θα συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν, με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή νέων κυρώσεων.

"Αύριο στις Βρυξέλλες θα έχουμε μια συζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις βρετανικές εταιρείες, τις ευρωπαϊκές εταιρείες" ώστε να συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με την Τεχεράνη, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

"Δεν θα ισχυριστώ ότι αυτό θα είναι εύκολο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας", υπογράμμισε.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Ζαρίφ –ο οποίος την Τρίτη θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες- ζήτησε "εγγυήσεις" από τις χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ