ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για τη συνάντηση Ερντογάν με Γερμανούς ποδοσφαιριστές τουρκικής καταγωγής

Αντιδράσεις για τη συνάντηση Ερντογάν με Γερμανούς ποδοσφαιριστές τουρκικής καταγωγής
EPA

Θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία έχει προκαλέσει η συνάντηση που είχε το βράδυ της Κυριακής στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τρεις Γερμανούς ποδοσφαιριστές τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα της Premier League.

Οι Μεσούτ Έζιλ, Ιλκάι Γκιουντογκάν και Τζενκ Τοσούν δώρισαν μάλιστα στον Τούρκο Πρόεδρο φανέλες των ομάδων τους, στις οποίες είχαν υπογράψει.

Ο Ιλκάι Γκιουντογκάν μάλιστα, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Γκελζενκίρχεν και αγωνίζεται με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, έγραψε στη φανέλα: «Για τον Πρόεδρό μου, με σεβασμό», γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του επίσης τουρκικής καταγωγής πρώην αρχηγού των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ.

«Ο Πρόεδρος ενός Γερμανού παίκτη της εθνικής λέγεται Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η Καγκελάριός του 'Ανγκελα Μέρκελ και η βουλή της Bundestag έχει έδρα στο Βερολίνο και όχι στην 'Άγκυρα. Αντί οι παίχτες να προσφέρουν αυτή την κακόγουστη προεκλογική βοήθεια στον Πρόεδρο Ερντογάν, θα επιθυμούσα να επικεντρωθούν στο να παίζουν ποδόσφαιρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τελευταίος και συνέστησε στους Έζιλ και Γκιουντογκάν που αγωνίζονται με τα χρώματα της εθνικής Γερμανίας «να ξανακοιτάξουν τους όρους του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» και να πάρουν αποστάσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτό που έκαναν οι δυο τους είναι απίστευτο, αυτά δεν γίνονται. Οι παίκτες της εθνικής ομάδας αποτελούν πρότυπα και πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα. Περιμένω και από τους δύο να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι αποστασιοποιούνται. Διαφορετικά θα έχουν ενδώσει στο φθηνό σόου προπαγάνδας για έναν δεσπότη, για έναν απολυταρχικό ηγεμόνα», κατέληξε ο κ. Έζντεμιρ.

Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλίς Βαϊντέλ ζήτησε οι δύο παίκτες να μην συμπεριληφθούν στην ομάδα που θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας!

«Να αφήσουν τον Γκιουντογκάν και τον Έζιλ στα σπίτια τους!», έγραψε η κυρία Βαϊντέλ στη σελίδα της στο Facebook και τόνισε ότι «είναι λυπηρό πόσο μικρή είναι η ταύτιση της νεολαίας τουρκικής καταγωγής με την πατρίδα που επέλεξαν οι γονείς τους».


Από την πλευρά της γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο Πρόεδρος Ράινχαρντ Γκρίντελ έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Η Ομοσπονδία σέβεται προφανώς την ιδιαίτερη κατάσταση των παικτών μας που έχουν υπόβαθρο μετανάστευσης. Αλλά το ποδόσφαιρο και η Ομοσπονδία αντιπροσωπεύουν αξίες, οι οποίες δεν τηρούνται επαρκώς από τον κ. Ερντογάν. Για αυτό δεν είναι καλό να επιτρέπουν να τους εκμεταλλεύεται για τους δικούς του προεκλογικούς χειρισμούς. Και οι δύο παίκτες με αυτή τους την πράξη δεν διευκολύναν το έργο που καταβάλλει η Ομοσπονδίας για την ενσωμάτωση».

Ο διευθυντής της ομάδας Όλιβερ Μπίερχοφ δήλωσε από την πλευρά του ότι μίλησε με τους παίκτες και εξήγησε: «Και οι δύο δεν είχαν συνειδητοποιήσει το συμβολισμό και τη σημασία της φωτογραφίας, αλλά βεβαίως δεν εγκρίνουμε τη στάση τους και το συζητήσαμε μαζί τους. Δεν έχω πάντως καμία αμφιβολία για την επιθυμία του Μεσούτ και του Ιλκάι να αγωνιστούν με την εθνική ομάδα και για το γεγονός ότι ταυτίζονται με τις αξίες της».

Σημειώνεται τέλος ότι αύριο, Τρίτη, ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιοάχιμ Λεβ αναμένεται να ανακοινώσει τους 23 ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα κληθούν στην εθνική ομάδα ενόψει του Μουντιάλ της Ρωσίας. Οι Έζιλ και Γκιουντογκάν θεωρούνταν μέχρι τώρα βέβαιο ότι επρόκειτο να κληθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ