ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα του Ερντογάν για «κοινή και αποφασιστική στάση» υπέρ των Παλαιστινίων

Κάλεσμα του Ερντογάν για «κοινή και αποφασιστική στάση» υπέρ των Παλαιστινίων
REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες αρκετών χωρών είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας προέτρεψε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας να υιοθετήσουν «κοινή στάση και αποφασιστική στάση» σχετικά με τις δολοφονίες Παλαιστίνιων από Ισραηλινά πυρά, σε επικοινωνία που είχε που είχε με τους ηγέτες της Ινδονησίας, του Κατάρ, και του Σουδάν.

Οι επαφές αυτές του Ερντογάν έρχονται λίγα 24ωρα μετά τo λουτρό αίματος στη Γάζα, τη Δευτέρα, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν και για την έκτακτη συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη, αναφορικά με την αυξανόμενη ένταση στην Παλαιστίνη και την μετεγκατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν μίλησε για το ίδιο ζήτημα και με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί καθώς και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ για κρατική τρομοκρατία και γενοκτονία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να απαντά πως «δεν θα πάρει μαθήματα ηθικής» από τον ίδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ