ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Άνδρες οπλισμένοι με σπαθιά Σαμουράι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα

Ινδονησία: Άνδρες οπλισμένοι με σπαθιά Σαμουράι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα
Antara Foto/ Rony Muharrman/ via REUTERS

Νέα τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Ινδονησίαεναντίον αστυνομικού τμήματος στο νησί Σουμάτρα.

Μια ομάδα δραστών έριξαν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος του Ριάου και στη συνέχεια βγήκαν από το όχημα και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με σπαθιά Σαμουράι, διευκρίνισε η αστυνομία. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο ακόμα τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Οι Ινδονήσιοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερις από τους δράστες, ενώ ένας πέμπτος διέφυγε, συνελήφθη, όμως, λίγο αργότερα.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που στο αστυνομικό τμήμα βρίσκονταν πολλοί δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν κληθεί για να παρακολουθήσουν συνέντευξη Τύπου για μια υπόθεση ναρκωτικών.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε λίγο αργότερα την ευθύνη για την επίθεση.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, στις οποίες συμμετείχαν δύο οικογένειες περιλαμβανομένων των παιδιών, στη Σουραμπάγια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας στο νησί Ιάβα. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν όπως και άλλοι τόσοι δράστες, ενώ την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ.

Η αύξηση αυτή των επιθέσεων προκαλεί ανησυχία για επέκταση της επιρροής του ΙΚ στη νοτιοανατολική Ασία και κυρίως στην Ινδονησία, την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Η χώρα, η οποία θα φιλοξενήσει σε τρεις μήνες τους Ασιατικούς Αγώνες στους οποίους θα συμμετάσχουν 45 χώρες, είχε ξεκινήσει τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» μετά τις επιθέσεις του 2002 στο Μπαλί, στις οποίες σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλοί αλλοδαποί.

Σύμφωνα με τον διοικητή της εθνικής αστυνομίας Τίτο Καρναβιάν, οι συλλήψεις στελεχών της JAD φαίνεται να αποτέλεσαν την αφορμή για τις επιθέσεις αυτές, ενώ συνδέονται και με τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Μαΐου σε φυλακή υψίστης ασφαλείας μεταξύ ισλαμιστών και δεσμοφυλάκων.

Ο Άμαν Αμπντουράχμαν, πνευματικός ηγέτης της JAD, βρίσκεται εδώ και χρόνια στη φυλακή για την εμπλοκή του σε τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και για την υποκίνηση βίαιων επεισοδίων στη Τζακάρτα το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ