ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σχεδίαζαν επίθεση με τοξικό δηλητήριο

Γαλλία: Σχεδίαζαν επίθεση με τοξικό δηλητήριο
REUTERS/Reuters TV

Μια νέα επίθεση απετράπη στη Γαλλία και δύο άνδρες αιγυπτιακής καταγωγής -πιθανόν αδέρφια- συνελήφθησαν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράρ Κολόμπ, λέγοντας πως ο ένας συλληφθείς ανακρίθηκε και προφυλακίστηκε, ενώ ο άλλος αφέθηκε ελεύθερος.

«Δύο νέοι αιγυπτιακής καταγωγής που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν επίθεση, με κάποιο εκρηκτικό ή ρικίνη, ένα εξαιρετικά τοξικό δηλητήριο», δήλωσε ο υπουργός στο BFMTV.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ωστόσο την υπηκοότητα τους. Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις έρευνες, οι δύο συλληφθέντες δεν είναι αδέλφια και είναι γεννημένοι στην Αίγυπτο το 1998.

«Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού», στα βόρεια της πρωτεύουσας, «στις 11 Μαϊου», δήλωσε η ίδια πηγή.

Όπως είπε ο Κολόμπ, γάλλοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών υπέκλεψαν συνομιλίες των δύο ανδρών στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram στο πλαίσιο παρακολούθησης εξτρεμιστικής δραστηριότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δύο συλληφθέντες φέρεται να παρακολουθούσαν διαδικτυακά μαθήματα παρασκευής δηλητηρίου με βάση την ρικίνη.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι από την οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν πέντε.

Την ευθύνη ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ενώ ο δράστης ήταν ένας 21χρονος γαλλικής υπηκοότητας αλλά με καταγωγή από την Τσετσενία, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Σημειώνεται πως τα τελευταία τρία χρόνια, η Γαλλία έχει θρηνήσει τουλάχιστον 245 θύματα από τρομοκρατικά χτυπήματα, των οποίων οι δράστες είχαν «εμπνευστεί» από τις θηριωδίες του ISIS.

Το πρώτο χτύπημα ήταν στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ