ΚΟΣΜΟΣ

Γκέιτς: Χρειάστηκε να εξηγήσω δύο φορές στον Τραμπ την διαφορά των ιών HIV και HPV

Γκέιτς: Χρειάστηκε να εξηγήσω δύο φορές στον Τραμπ την διαφορά των ιών HIV και HPV
REUTERS/Yuri Gripas

Για την γνωριμία του με τον Αμερικανό πρόεδρο αναφέρθηκε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τον ρώτησε για τη διαφορά μεταξύ των ιών HIV και HPV, δύο φορές, ενώ φαίνεται να γνώριζε αρκετά πράγματα για την κόρη του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κατά την εκδήλωση του Ιδρύματος «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», ο επιτυχημένος επιχειρηματίας είπε πως ο Τραμπ γνώρισε την κόρη του, Τζένιφερ, η οποία σήμερα είναι 22 ετών, σε ένα σόου με άλογα στη Φλόριντα.

«Είκοσι λεπτά αργότερα, έφτασε στο ίδιο μέρος με ελικόπτερο. Ήταν προφανές ότι είχε φύγει αλλά ήθελε να κάνει μεγαλοπρέπη είσοδο σε ελικόπτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπιλ Γκέιτς γνώρισε για πρώτη φορά τον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2016, στη Νέα Υόρκη. «Τότε ήταν η πρώτη φορά που του μίλησα και πράγματι τρόμαξα από τα όσα γνώριζε για την εμφάνιση της κόρης μου. Ούτε και στην Μελίντα άρεσε αυτό», διηγήθηκε.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν ξανά τον Μάρτιο του 2017 στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft, ο Αμερικανός πρόεδρος τον ρώτησε σχετικά με τα εμβόλια και εάν είναι κάτι κακό γιατί σκεφτόταν να συγκροτήσει μια επιτροπή η οποία θα εξέταζε τις αρνητικές τους συνέπειες. Τότε ο Γκέιτς του είπε πως αυτό θα ήταν κακό και ότι δεν έπρεπε να το κάνει.

«Και στις δύο συναντήσεις μας ήθελε να μάθει εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του ιού του HIV με το HPV και του εξήγησα πως πρόκειται για διαφορετικούς ιούς και σπάνια δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των δύο».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών δεν φαίνεται να είναι και οι καλύτερες. Όπως έγινε γνωστό πριν λίγες εβδομάδες, ο ιδρυτής της Microsoft δεν δέχτηκε την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει τη θέση του συμβούλου επιστημονικών θεμάτων, λέγοντας στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο ρόλος αυτός δεν ήταν… αντάξιος του χρόνου του!

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα StatNews, o δισεκατομμυριούχος αποκάλυψε ότι η πρόταση αυτή του έγινε τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τους λόγους πίσω από την απόφασή του αυτή, ο Γκέιτς είπε ότι δεν είναι 100% σίγουρος πως ο Αμερικανός πρόεδρος σοβαρολογούσε.

«Ίσως πρέπει να υπάρχει ένας επιστημονικός σύμβουλος» φέρεται να είπε ο Γκέιτς στον Τραμπ, για να λάβει την απάντηση: «Θέλεις να γίνεις επιστημονικός σύμβουλος;».

«Δεν το συνέχισα, ρωτώντας τον εάν η πρόταση ήταν ή όχι σοβαρή» είπε ο Γκέιτς, και συμπλήρωσε: «Ούτε ο ίδιος δεν ήξερε μάλλον αν σοβαρολογεί. Ήταν μια φιλική κίνηση. Προσπαθούσε να είναι φιλικός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ