ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τραμπ με Μουν Τζε Ιν ενόψει της Συνόδου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

Επικοινωνία Τραμπ με Μουν Τζε Ιν ενόψει της Συνόδου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας
REUTERS/Leah Millis

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζε- Ιν συμφώνησαν σήμερα στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας να εργαστούν από κοινού για την επιτυχία της επικείμενης συνόδου μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, παρά τις απειλές της Βόρειας Κορέας να την ακυρώσει.

Έπειτα από μήνες διπλωματικών επαφών και αποκλιμάκωσης της έντασης η Πιονγκγιάνγκ έκανε την Τετάρτη στροφή 180 μοιρών κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη ακύρωση της πολυαναμενόμενης συνόδου τον Ιούνιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας μάλιστα, ο Κιμ Κίε Γκουάν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αναγκάζουν τη Βόρεια Κορέα «να αποκηρύξει μονομερώς τα πυρηνικά της». Η Πιονγκγιάνγκ ακύρωσε αυτή την εβδομάδα τις συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες με τη Σεούλ για να διαμαρτυρηθεί για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ- Νότιας Κορέας.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα Τραμπ και Μουν αναφέρθηκαν στις «τελευταίες ενέργειες της Βόρειας Κορέας», σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «εργαστούν στενά» για την επιτυχία της ιστορικής συνόδου της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη μεταξύ του Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του την Τρίτη στην Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ