ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακό βίντεο: Η λάβα του Κιλαουέα φτάνει στον Ωκεανό – Νέοι κίνδυνοι για τους κατοίκους

Εντυπωσιακό βίντεο: Η λάβα του Κιλαουέα φτάνει στον Ωκεανό – Νέοι κίνδυνοι για τους κατοίκους
REUTERS/Terray Sylvester

Μετά την καταστροφική λάβα και το διοξείδιο του θείου, οι κάτοικοι της Χαβάης έχουν να ανησυχούν τώρα για κάτι ακόμα: τώρα που η ζεστήλάβα έφτασε στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο μείγμα λάβας και ομίχλης, διοχετεύοντας στον αέρα υδροχλωρικό οξύ και σωματίδια ηφαιστειακού γυαλιού, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Το μείγμα αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στους πνεύμονες, τα μάτια και το δέρμα, ενώ έχει αποδειχθεί θανατηφόρο στο παρελθόν. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2000, ακριβώς τη στιγμή που η λάβα εισήλθε στον ωκεανό.

Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις περιοχές, όπου η λάβα συναντά τον ωκεανό. Οι κάτοικοι της ενδοχώρας, ωστόσο, έχουν άλλα προβλήματα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η ποσότητα του διοξειδίου του θείου έχει τριπλασιαστεί. Εξαιτίας της εισόδου της λάβας στον ωκεανό, η αμερικανική ακτοφυλακή επέβαλε την Κυριακή μια ζώνη ασφαλείας περιμετρικά του ηφαιστείου Κιλαουέα, η οποία εκτείνεται έως 300 μέτρα από το σημείο εισόδου.

«Το να βρεθεί κάποιος κοντά στη λάβα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο», δήλωσε ο επικεφαλής της ακτοφυλακής.

Το ηφαίστειο εξερράγη δύο φορές το περασμένο σαββατοκύριακο, εκτοξεύοντας στάχτη μέχρι και στα 10.000 πόδια.

«Αυτές οι εκρήξεις προκάλεσαν μία δόνηση 5 και 5,9 βαθμών στην επιφάνεια», δήλωσε ο μετεωρολόγος Haley Brink στο CNNi και πρόσθεσε ότι επιπλέον εκρήξεις θα μπορούσαν να συμβούν ανά πάσα στιγμή.

Από την έκρηξη του ηφαιστείου στις 3 Μαϊου, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 2.250 σεισμοί στη Χαβάη. Καθώς η γη συνεχίζει να τρέμει, η λάβα συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Όπως μάλιστα λέει στο CNNi η μετεωρολόγος Allison Chinchar, τώρα η λάβα κινείται ακόμα πιο γρήγορα.

Η έκρηξη έχει προκαλέσει δεκάδες κρατήρες στην επιφάνεια της Γης, προκαλώντας ποτάμια λάβας και διοχετεύοντας διοξείδιο του θείου. Οι κρατήρες αυτοί παραμένουν ενεργοί, ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNNi Scott McLean, έχουν ενεργοποιηθεί και παλαιότεροι κρατήρες.

Ο Ikaika Marzo, κάτοικος του νησιού, περιγράφει την κατάσταση ως «κόλαση επί γης». «Είναι σαν να εκρήγνυνται τεράστιες χειροβομβίδες. Ταρακουνιέται ολόκληρη η κοινότητα», λέει χαρακτηριστικά.

Hawaii lava finally reaches the Pacific -- only to create another deadly danger

By Holly Yan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ