ΚΟΣΜΟΣ

Στο «μικροσκόπιο» ο λογαριασμός της Νίκι Χέιλι στο Twitter

Στο «μικροσκόπιο» ο λογαριασμός της Νίκι Χέιλι στο Twitter
REUTERS/Kevin Lamarque

Από τότε που ανέλαβε την ευθύνη της διπλωματικής εκπροσώπησης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο προσωπικός λογαριασμός της Νίκι Χέιλι στο Twitter έχει εξελιχθεί σε ουσιαστικό αντικείμενο πολιτικού ενδιαφέροντος, στον αντίποδα της εφαρμοζόμενης διπλωματικής πρακτικής.

Στον αναφερόμενο λογαριασμό (@nikkihaley) η αναδυόμενη πολιτική αστέρας των Ρεπουμπλικάνων δημοσιεύει αναρτήσεις και φωτογραφίες των πιο αγαπημένων φίλων της, αλλά και σχόλια που αναφέρονται στον αγαπημένο της σκύλο (Bentley).

Παράλληλα, στον ίδιο λογαριασμό η Χέιλι ασκεί κριτική για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, αλλά και επιπλήττει τις χώρες που καταψηφίζουν προτάσεις των ΗΠΑ, στον ΟΗΕ. Παράλληλα, αναφορές σε μουσικά κομμάτια, ενώ οι εναλλαγές των αναρτήσεων μεταξύ σοβαρού κι αστείου περιεχομένου έχουν προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις μεταξύ των διπλωματών στον διεθνή οργανισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, τόσο αναλυτές, όσο και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο λογαριασμός της Χέιλι στο Twitter, τον οποίο και χρησιμοποιεί η ίδια για περίπου μία δεκαετία, είναι ενδεικτικός ενός άλλου προβλήματος: Μερικοί διπλωμάτες, περιφρονούν τους κανονισμούς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χρησιμοποιώντας κατ’ εξαίρεση τους προσωπικούς λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να κάνουν επίσημες αναρτήσεις και ανακοινώσεις.

Οι κανονισμοί αυτοί, έχουν μερικώς θεσπιστεί ώστε το υπουργείο των Εξωτερικών κι όχι κάποιο στέλεχος να επωφελείται μακροπρόθεσμα από την πολιτική δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, ο σεβασμός των παραπάνω κανόνων μπορεί να θεωρηθεί ως μια γραφική προσέγγιση των εξελίξεων, με δεδομένο ότι όλοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρονται σ’ έναν πρόεδρο, ο οποίος, χρησιμοποιεί ευρύτατα τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Από την άλλη μεριά, στον Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν εφαρμογή οι κανόνες του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποκτήσει ουσιαστική επιρροή στην άσκηση της διπλωματίας, με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook και το Twitter αποτελούν ουσιαστικά μέσα των ηλεκτρονικών υποδομών κοινωνικής δικτύωσης που αξιοποιούν οι ΗΠΑ, προκειμένου να επικοινωνήσουν τις απόψεις της Ουάσινγκτον στο εξωτερικό.

Το ζήτημα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από Αμερικανούς αξιωματούχους φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας τις ερωτήσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τον αριθμό των ακολούθων (followers) που πρέπει να έχει ένα σχόλιο, για να θεωρείται επιτυχής η προώθησή του, αλλά και πρακτικά τι σημαίνουν οι ακόλουθοι, για την ουσία της διπλωματικής θέσης, που παρουσιάζεται στο σχόλιο.

Πρώην αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το υπουργείο των Εξωτερικών στερείται άδικα ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν αποχωρούν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες παίρνουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς τους ακολούθους που απέκτησαν από τις αναρτήσεις που έκαναν στην διάρκεια της θητείας τους.

Εδώ και καιρό, η Χέιλι θεωρείται μια εν δυνάμει προεδρική υποψήφια, ενώ από την ανάληψη των διπλωματικών καθηκόντων της στον ΟΗΕ, τον Ιανουάριο του 2017, ο αριθμός των ακολούθων που έχει στο Twitter έχει οκταπλασιαστεί στα 1,6 εκατομμύρια ακολούθους. Ο αριθμός αυτός, είναι υπερτετραπλάσιος του αριθμού των ακολούθων που έχει η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και στον λογαριασμό που διαχειρίζεται στο Twitter (@USUN).

“Τα χρήματα των φορολογουμένων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση της δόξας που θέλει να έχει κάποιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο για πολιτικούς, όσο και για επιχειρηματικούς σκοπούς. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος ένα οξύ πολιτικό πνεύμα για να καταλάβει ότι η Χέιλι προσπαθεί να προσελκύσει Αμερικανούς ψηφοφόρους για το 2024”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπρεντ Μπρόουεν, πρώην διπλωμάτης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, που βοήθησε στην κατάρτιση των κανονισμών του υπουργείου των Εξωτερικών, για την παρουσία των στελεχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την άλλη μεριά, ένας εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Διπλωματικής Αποστολής στον ΟΗΕ διέψευσε ότι η Χέιλι χρησιμοποιεί τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter για πολιτικούς λόγους.

Ωστόσο, ο ίδιος εκπρόσωπος, δεν σχολίασε άμεσα την παρουσίαση από το “Politico” αριθμού άνω των 20 παραδειγμάτων από πρόσφατες αναρτήσεις της Χέιλι, που όπως φαίνεται παραβιάζουν τους κανονισμούς του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ