ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερη η Δαμασκός από τους τζιχαντιστές του ISIS

Ελεύθερη η Δαμασκός από τους τζιχαντιστές του ISIS
REUTERS/ Ali Hashisho

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει θέσει «πλήρως» υπό τον έλεγχό του τη Δαμασκό και τα περίχωρά της μετά την ανακατάληψη από δυνάμεις πιστές στο καθεστώς του τελευταίου προπυργίου του ISIS, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Οι μονάδες του στρατού κατάφεραν να «εξολοθρεύσουν έναν μεγάλο αριθμό μαχητών της τρομοκρατικής οργάνωσης Νταές (σσ. αραβικό ακρωνύμιο του ISIS), ανοίγοντας τον δρόμο για τον έλεγχο του τομέα Χατζάρ αλ-Ασουάντ και του καταυλισμού (προσφύγων) Γιάρμουκ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση.

«Η Δαμασκός και τα περίχωρά της είναι πλέον πλήρως ασφαλισμένα», ανέφερε.

Η ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στην πρωτεύουσα είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς εδαφικών κερδών στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, τους τελευταίους μήνες.

Νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η κρατική τηλέοραση μετέδωσαν πως και ολοκληρώθηκαν οι απομακρύνσεις των μαχητών του ISIS και των οικογενειών τους, νότια της Δαμασκού.

«Περίπου 1.600 μαχητές και άμαχοι απομακρύνθηκαν, μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, με 32 λεωφορεία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Απντέλ Ραχμάν.

Μεταφέρθηκαν «προς την μπάντια (έρημο)» στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πρόσθεσε.

«Οι συριακές δυνάμεις επέστρεψαν στον καταυλισμό Γιάρμουκ όπου πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις αφού απελευθέρωσαν τις συνοικίες Τανταμούν, Καντάμ και Χατζάρ αλ-Ασουάντ», συνέχισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Η σκληροπυρηνική τζιχαντιστική οργάνωση ελέγχει τώρα μόνο δύο υπό πολιορκία περιοχές στην έρημο της ανατολικής Συρίας, ενώ μια άλλη οργάνωση εξεγερμένων που έχει δηλώσει πίστη στο ISIS έχει υπό τον έλεγχό της έναν μικρό θύλακα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας

Μια προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία είχε τεθεί σε εφαρμογή από το βράδυ της Κυριακής στη Χατζάρ αλ-Ασουάντ προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, ανέφεραν νωρίς κρατικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο ανέφερε πως η επιχείρηση απομάκρυνσης των μαχητών του Ντάες ξεκίνησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, λιγότερο από 24 ώρες μετά τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξε το καθεστώς με το ISIS έπειτα από έναν μήνα λυσσαλέων μαχών.

Μια πρώτη ομάδα τζιχαντιστών απομακρύνθηκε με έξι λεωφορεία και μία δεύτερη εγκατέλειψε τον θύλακα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα με 26 λεωφορεία.

Οι απομακρύνσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν «τη νύχτα εν κρυπτώ», εξήγησε ο Αμπντέλ Ραχμάν, επειδή η συριακή κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι διαπραγματεύεται με το ISIS αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τους τζιχαντιστές δεν θα τεθεί στο στόχαστρο των βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσιγκτον που πολεμά τους μαζητές της οργάνωσης σε Συρία και Ιράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ