ΚΟΣΜΟΣ

Έκδοση του Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ισπανία ζητούν Γερμανοί εισαγγελείς

Έκδοση του Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ισπανία ζητούν Γερμανοί εισαγγελείς
REUTERS/Hannibal Hanschke

Νέα αίτηση για την έκδοση του πρώην προέδρου της ΚαταλονίαςΚάρλες Πουτζντεμόν, έκαναν Γερμανοί εισαγγελείς. Ο καθαιρεθείς από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας πολιτικός αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικές με τον ρόλο που έπαιξε στην καμπάνια για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο του Schleswig-Holstein δεν έχει αποφανθεί ακόμη σχετικά με το αίτημα έκδοσής του και γνωστοποίησε πως δεν υπάρχει κάποιος λόγος να τεθεί υπό κράτηση μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση.

Η ηγεσία της Καταλονίας προχώρησε στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, αλλά η Μαδρίτη μπλόκαρε κάθε προσπάθεια των Καταλανών.

Ακολούθως, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι απέπεμψε όλη την κυβέρνηση της περιφέρειας. Ο Πουτζντεμόν έφυγε για το Βέλγιο, όπου διέμεινε για αρκετό διάστημα, συνελήφθη όμως κατά την έλευσή του στη Γερμανία, καθώς εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

Υπό κράτηση στη Γερμανία ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Τον προηγούμενο μήνα το γερμανικό δικαστήριο είχε απορρίψει ακόμη μία αίτηση έκδοσής του (για τις κατηγορίες περί στασιασμού), όμως είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδοθεί στις Αρχές της Ισπανίας αναφορικά με τις κατηγορίες που του επιρρίπτονται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος – η κατηγορία αφορά τα έξοδα που δαπανήθηκαν για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πουτζντεμόν: Απελευθερώθηκε με εγγύηση 75.000 ευρώ

Γερμανοί εισαγγελείς έψεξαν την απόφαση του δικαστηρίου να μην εκδοθεί για την κατηγορία του στασιασμού, σημειώνοντας πως οι Ισπανικές Αρχές είχαν δώσει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ