ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιήσεις επιστημόνων: Ένας στους τέσσερις θα είναι παχύσαρκοι σε τριάντα χρόνια

Προειδοποιήσεις επιστημόνων: Ένας στους τέσσερις θα είναι παχύσαρκοι σε τριάντα χρόνια
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Προειδοποιήσεις για το φαινόμενο της παχυσαρκίας από επιστήμονες σε συνέδριο απηύθυναν επιστήμονες οι οποίοι σημειώνουν ότι τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας αναμένεται να αυξηθούν δραματικά μέσα στα επόμενα χρόνια εάν δεν βρεθεί τρόπος να μειωθεί άμεσα το διεθνές ποσοστό παχυσαρκίας και προτείνουν την χορτοφαγία ως πιθανή λύση.

Κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, που γίνεται επιστήμονες από την δανική Novo Nordisk και το Πανεπιστήμιο Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL) εξέφρασαν επείγουσα ανάγκη να μειωθούν τα παγκόσμια επίπεδα παχυσαρκίας κατά 25% από 14% του παγκόσμιου πληθυσμού σε 10%. Η εναλλακτική, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, προβλέπεται τραγική: 22% του πληθυσμού θα είναι παχύσαρκοι το 2045 ενώ περίπου 12% θα έχει διαβήτη τύπου 2.

Ένας τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, κατά τους ερευνητές του Πανεπιστήμιου Έρασμος του Ρότερνταμ της Ολλανδίας, μπορεί να αποτελεί η αντικατάσταση της μεσογειακής με την χορτοφαγική διατροφή. Η μελέτη που έγινε σε 9.641 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη, προδίδει ότι η αποχή από ζωικά προϊόντα, ακόμα και αν δεν τηρείται πλήρως, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να γίνει κανείς παχύσαρκος, ιδιαίτερα αν τηρηθεί κατά την διάρκεια της μέσης και τρίτης ηλικίας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο δραματικά κατά την διάρκεια της μέσης ηλικίας (45-65) σε σχέση με ανθρώπους άνω των 65.

Πέρα από τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία, άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο Συνέδριο από ερευνητές του Κέντρο Ερευνών της εταιρείας Nestle στη Λοζάνη, υποστηρίζει ότι μία διατροφή που δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα είναι επίσης πιο οικονομική, εώς και κατά 2 ευρώ την ημέρα. Τα αποτελέσματα είναι βέλτιστα σε περίπτωση που οι καταναλωτές επιλέξουν να ψωνίσουν online καθώς τα ηλεκτρονικά μανάβικα και παντοπωλεία συνήθως προσφέρουν τις καλύτερες τιμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ