ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στη φυλακή μητέρα που εξανάγκασε την ανήλικη κόρη της να παντρευτεί στο Πακιστάν

Βρετανία: Στη φυλακή μητέρα που εξανάγκασε την ανήλικη κόρη της να παντρευτεί στο Πακιστάν
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ARSHAD ARBAB

Τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή θα περάσει μία μητέρα που ανάγκασε την κόρη της να ταξιδέψει στο Πακιστάν για να παντρευτεί έναν μεγαλύτερό της, σε ηλικία μόλις 17 ετών.

Το νεαρό κορίτσι, που πίστευε πως θα πάει στο Πακιστάν για διακοπές, αποκαλύφθηκε πως εξαναγκάστηκε να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με ένα συγγενικό της πρόσωπο, που έχει τουλάχιστον τα διπλάσια χρόνια του.

Η μητέρα που έχει ακόμη τρία παιδιά, καταδικάστηκε σε φυλάκιση από δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία, κατηγορούμενη για ψευδορκία αλλά και για το ότι εξαπάτησε το κορίτσι και το εξανάγκασε να παντρευτεί παρά τη θέλησή του.

Ήταν η πρώτη φορά που καταδικάστηκε πρόσωπο μετά από αντίστοιχη καταγγελία ενός θύματος κατά της οικογένειάς του. Η νομοθεσία εναντίον αναγκαστικού γάμου εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014, αλλά οδήγησε σε μία μόνο προηγούμενη επιτυχή δίωξη.

Υπολογίζεται πως περίπου 1.200 ανάλογες υποθέσεις έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο από τις βρετανικές Αρχές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, τα στατιστικά αυτά δεν αντικατοπτρίζουν όμως την πραγματική εικόνα της κακοποίησης.

Έγκυος στα 13

Η νεαρή είχε «συμβόλαιο γάμου» με τον άνδρα πολλά χρόνια νωρίτερα, όταν ζούσε ακόμα με την οικογένειά της στο Πακιστάν. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο, το θύμα είχε μείνει έγκυος όταν ήταν 13 ετών και έκανε έκτρωση όταν μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον γιατρό της να αναφέρει τις ανησυχίες του στις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.

«Παράδοση»

Σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έδειξε πως 15,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παντρεύτηκαν παρά τη θέλησή τους, το 2016.

Η ακτιβίστρια και συγγραφέας, Μπινά Σαχ από το Πακιστάν, μιλώντας στο CNNi εξηγεί πως το πρόβλημα του εξαναγκαστικού γάμου είναι πολιτισμικό στοιχείο της χώρας της και τα κορίτσια εκεί συχνά αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα.

Όπως αναφέρει, οι γάμοι γίνονται μεταξύ και συγγενικών προσώπων, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, για να διατηρηθεί η ιδιοκτησία στην οικογένεια.

Ο γάμος των ανήλικων κοριτσιών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς τα παιδιά αυτά στερούνται εκπαίδευσης, επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ πολλές φορές κινδυνεύει και η ζωή τους λόγω εγκυμοσύνης σε εξαιρετικά μικρές ηλικίες.

Με πληροφορίες από: UK mother jailed for forcing daughter to marry in Pakistan

By Bard Wilkinson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ