ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Θανατική ποινή σε γιαγιά από την Αυστραλία για διακίνηση ναρκωτικών

Μαλαισία: Θανατική ποινή σε γιαγιά από την Αυστραλία για διακίνηση ναρκωτικών
EPA/FAZRY ISMAIL

Σε θάνατο δι' απαγχονισμού καταδίκασε δικαστήριο της Μαλαισίας την Μαρία Ελβίρα Πίντο Εξπόστο, μια γιαγιά και μητέρα τεσσάρων παιδιών από την Αυστραλία, καθώς την έκρινε ένοχη για διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το CNNi, η Εξπόστο είχε συλληφθεί το 2014 καθώς διερχόταν από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, κατά την διάρκεια ταξιδιού από την Σανγκάη προς την Μελβούρνη. Οι τοπικές αρχές θεώρησαν ότι η τσάντα της φαινόταν ύποπτη και, έπειτα από έλεγχο ανακάλυψαν μία κρυφή θήκη στην οποία ήταν κρυμμένη κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη βάρους 1,1 κιλού.

Η ίδια υποστήριξε πως δεν γνώριζε για τα ναρκωτικά στην τσάντα της, υποστηρίζοντας πως η ίδια έπεσε θύμα εξαπάτησης από τον φίλο της, τον οποίο είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο. Φαίνεται ωστόσο πως δεν έπεισε τις Αρχές της Μαλαισίας, όπου η διακίνηση ναρκωτικών είναι ένα από τα εννέα εγκλήματα, τα οποία τιμωρούνται μέχρι και με τη θανατική ποινή.

Οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι η 54χρονη ταξίδεψε στην Σανγκάη για να υποβάλλει κάποια έγγραφα σχετικά με την αποστράτευση του συντρόφου της από τον αμερικανικό στρατό. Όταν αναχωρούσε από την Κίνα, υποστηρίζει πως ο σύντρόφός της της έδωσε λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο μια μαύρη τσάντα στην οποία θεώρησε πως υπήρχαν μόνο ρούχα. Όμως ο έλεγχος απέδειξε ότι τελικά στην τσάντα υπήρχε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

Αρχικά η 54χρονη δε κρίθηκε ένοχη για διακίνηση ναρκωτικών, ωστόσο έπειτα από έφεση δικάστηκε ξανά και της επιβλήθηκε η θανατική ποινή, παρ' όλο που έπειτα από τις τροποποιήσεις στο μαλαισιανό σύνταγμα, δεν είναι επιτακτική πια η συγκεκριμένη ποινή για αυτό το αδίκημα.

Η Εξπόστο έχει μία ακόμα ευκαιρία να κάνει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Australian grandmother sentenced to death by hanging for drug smuggling, by James Griffiths, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ