ΚΟΣΜΟΣ

Γρύλοι, σκύλοι,σκαθάρια: Τα δημοφιλέστερα κατοικίδια ανά τον κόσμο

Γρύλοι, σκύλοι,σκαθάρια: Τα δημοφιλέστερα κατοικίδια ανά τον κόσμο
EPA/FRANCK ROBICHON

Ανά τον κόσμο, τόσο η καθημερινότητα όσο και η νομοθεσία επηρεάζουν τα είδη κατοικίδιων ζώων που προτιμά κανείς να κάνει μέλος της οικογένειάς του. Από σκύλους και γάτες ως καγκουρό και γρύλους, οικογένειες ανά τον κόσμο υιοθετούν τα ζώα αυτά για τα παιδιά τους.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο CNNi, ο Σον Όουενς, κτηνίατρος και καθηγητής κλινικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις παρουσιάζει, μέσω της εμπειρίας του, τα διαφορετικά είδη κατοικίδιων ζώων για παιδιά που είναι δημοφιλή σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Πάνω από 700 είδη σκαθαριών μπορεί να βρει κανείς στην Ιαπωνία όπου η ζήτηση για τα ζωύφια απαιτεί την εισαγωγή περισσοτέρων από 15 εκατ. σκαθαριών το χρόνο, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Biodiversity and Conservation που έγινε το 2012.

Στην Αυστραλία κάποια είδη καγκουρό φαίνεται να προσφέρονται για κατοικίδια, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Frontiers in Veterinary Science. Η έρευνα, που εξέτασε 90 είδη θηλαστικών, κατέληξε ότι ζώα όπως τα λάμα, κάποια είδη καγκουρό και ελάφια περιλαμβάνονται στην κατηγορία ζώων που μπορούν να υιοθετηθούν ασφαλώς ως κατοικίδια.

Το άρθρο εξερευνά ακόμα τις πολύπλοκες δυναμικές που επηρεάζουν την επιλογή κατοικίδιων ζώων. Στην Κίνα, για παράδειγμα, οι γρύλοι αποτελούν παραδοσιακό κατοικίδιο και θεωρούνται σύμβολο καλής τύχης.

Παρόλα αυτά, ο Όουενς υπογραμμίζει ότι, λόγω της παγκοσμιοποίησης, νεότερες γενιές προτιμούν πιο κλασικά κατοικίδια όπως οι σκύλοι και οι γάτες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, με την άνοδο της αστικής τάξης στην Κίνα, η δυνατότητα να έχει κανείς κατοικίδιο θεωρείται ένδειξη οικονομικής άνεσης.

Μία νέα τάση των τελευταίων ετών αποτελεί και η άνοδος της δημοτικότητας των κουνελιών ως κατοικίδιων ζώων τα οποία, σύμφωνα με έρευνα του Journal of Applied Animal Welfare Science, βρίσκονται στην τρίτη θέση των πιο διαδεδομένων κατοικίδιων μετά τους σκύλους και τις γάτες. Τα κουνέλια κατοικίδια ανέρχονται σε 800.000 στον κόσμο.

Σε σχέση όμως με τον Δυτικό κόσμο, σε άλλα μέρη του πλανήτη η κατοχή κατοικίδιων διαφέρει σημαντικά.

Ιδιαίτερα σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ο αριθμός αδέσποτων ζώων είναι συγκλονιστικός, με περίπου 25 εκατομμύρια αδέσποτα στην Ινδία και μεταξύ 70.000 και 150.000 στην Τουρκία. Σε τέτοιες χώρες η παρουσία ζώων μπορεί να αποτελέσει σοβαρό δημόσιο κίνδυνο καθώς συχνά λειτουργούν ως φορείς ασθενειών, με πλέον συνήθη την λύσσα. Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 59.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λύσσα το χρόνο, η πλειοψηφία των οποίων πρόκειται για παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Σε χώρες όπου επικρατούν τέτοιες συνθήκες, όταν κανείς υιοθετεί ένα κατοικίδιο αυτό γίνεται συχνά για λόγους προστασίας. Στην Ουγκάντα, για παράδειγμα, σύμφωνα με φοιτητή του Όουενς, ο σκοπός του κατοικίδιου σκύλου δεν είναι να μην δαγκώνει κανέναν, αλλά να δαγκώνει ξένους και όχι τον ιδιοκτήτη του.

Στο θέμα των κατοικίδιων σκύλων, ο Μπέρναρντ Ρόλλιν, καθηγητής φιλοσοφίας, βιοιατρικών επιστημών και ζωικών επιστημών του πανεπιστημίου του Κολοράντο προτείνει στους γονείς να αναλογιστούν την πιθανότητα υιοθεσίας ενήλικων ζώων από καταφύγια.

Παρότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να υιοθετήσει κανείς ένα κουτάβι, την ανάπτυξη του οποίου θα μπορέσει να επηρεάσει πολύ πιο σημαντικά, υπάρχουν εξίσου πολλά πλεονεκτήματα στην υιοθεσία ενός ώριμου ζώου. Για παράδειγμα, ένας ώριμος σκύλος δεν απαιτεί εκπαίδευση ενώ πολλά καταφύγια επιτρέπουν στους πιθανούς αγοραστές πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό κάθε ζώου.

Προκειμένου να εξασφαλίσει κανείς ότι η υιοθεσία κάποιου κατοικίδιου ζώου θα έχει θετικές συνέπειες στα παιδιά της οικογένειας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε μερικές συστάσεις όπως το να εξασφαλίσει κανείς ότι το παιδί είναι σε αρκετά ώριμη ηλικία, να βεβαιωθεί ότι το ζώο είναι συνεργάσιμο και ήρεμο καθώς και να διδάξει στα παιδιά τον σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να φέρεται (ή να μην φέρεται) κανείς στα κατοικίδια.

First pets around the world: Puppies, bunnies -- or beetles by Jacqueline Howard, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ