ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Σε ετοιμότητα ο στρατός αν ο Κιμ κάνει κάποια «βλακώδη ενέργεια»

Τραμπ: Σε ετοιμότητα ο στρατός αν ο Κιμ κάνει κάποια «βλακώδη ενέργεια»
REUTERS/Al Drago

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ματαίωση της Συνόδου των δύο χωρών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες αν χρειαστεί», δήλωσε ο Τραμπ στην τελετή υπογραφής ενός νομοσχεδίου στον Λευκό Οίκο.

Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στην Πιονγκιάνγκ θα συνεχιστεί.

Παράλληλα είπε ότι είναι πιθανό η Σύνοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάποια μετέπειτα ημερομηνία.

Για «σειρά αθετημένων υποσχέσεων» από τη Βόρεια Κορέα έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος για να αιτιολογήσει την ακύρωση της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουνίου μεταξύ του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως τόνισε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας, που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο Τραμπ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη σύνοδο αφού η Πιονγκιάγνκ αθέτησε μια σειρά υποσχέσεων και διέκοψε την απευθείας επικοινωνία με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο αξιωματούχος επικαλέστηκε μια ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα, με την οποία προειδοποιούσε ότι είναι έτοιμη για μια πυρηνική αναμέτρηση με την Ουάσινγκτον.

«Αυτή η περίεργη έλλειψη κρίσης, σε συνδυασμό με αθετημένες υποσχέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και η διακοπή της απευθείας επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, υποδεικνύουν μια βαθιά έλλειψη καλής πίστης», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Υπάρχει μια σειρά αθετημένων υποσχέσεων που οδήγησε τις ΗΠΑ να σταματήσουν».

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Η αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στις δηλώσεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε τον Λευκό Οίκο στη ματαίωση της Συνόδου του Αμερικανού προέδρουμε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν,είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πενς σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ανόητες αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συναντηθούν είτε σε μια σύνοδο είτε σε μια πυρηνική αντιπαράθεση.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για την ειρήνη με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά η Βόρεια Κορέα πρέπει να αλλάξει τη ρητορική της προκειμένου αυτό να επιτευχθεί.

«Υπάρχει μια πίσω πόρτα που παραμένει ανοικτή εάν οι Βορειοκορεάτες είναι πρόθυμοι να την περάσουν. Ωστόσο, περιλαμβάνει κάποια αλλαγή στην ρητορική τους… το λιγότερο» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Πομπέο: Οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για ένα θετικό αποτέλεσμα

Η Σύνοδος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν ματαιώθηκε διότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες για την επίτευξη ενός «θετικού αποτελέσματος», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Δεν πιστεύω ότι βρισκόμασταν σε θέση να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ενώπιον μιας επιτροπής του κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών των τελευταίων ημερών, «δεν είχαμε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά μας» από την πλευρά των βορειοκορεατικών αρχών, τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων της Ουάσινγκτον ενάντια στην Πιονγκιάνγκ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις που θα επιδιώξουμε να επιβάλλουμε. Οι ΗΠΑ, είμαι βέβαιος, ότι θα στραφούν σε άλλους ζητώντας τους να κάνουν περισσότερα επίσης», τόνισε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Τέλος, επισήμανε ότι δεν πιστεύει πως η ματαίωση της Συνόδου συνιστά ένδειξη πως ο Κιμ είναι ένας «αδύναμος ηγέτης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ενώπιον της Γερουσίας: «Στην πραγματικότητα έχει επιδείξει τεράστια ικανότητα στο να ηγηθεί της χώρας του και της ομάδας του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ