ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι

Ισπανία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι
REUTERS/JuanMedina

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης στην Ισπανία.

Η πρόταση μομφής ήρθε μετά την δικαστική καταδίκη του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Ραχόι για υπόθεση διαφθοράς.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του PSOE, η πρόταση μομφής κατατέθηκε στη Βουλή.

Για να ισχύσει, θα πρέπει να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία 176 βουλευτών πίσω από τον υποψήφιο που θα παρουσιάσει το κόμμα για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Η πλειοψηφία αυτή είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί από μια διαιρεμένη αντιπολίτευση, καθώς για να εξασφαλίσουν αρκετή υποστήριξη για να ανατρέψουν τον Ραχόι οι Σοσιαλιστές θα χρειαστούν την υποστήριξη των κομμάτων των Podemos και των Ciudadanos.

Η υπόθεση που «στοιχειώνει» τον Ραχόι

Η υπόθεση, η οποία αφορά τη χρήση κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές εκείνης του 2000 από τους συντηρητικούς ενός μυστικού ταμείου για να χρηματοδοτούν παράνομα τις προεκλογικές εκστρατείες τους, «στοιχειώνει» τον Ραχόι αφότου ήρθε στην εξουσία το 2011. Ο ίδιος αρνείται πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Ραχόι έγινε πέρυσι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας που κατέθεσε σε δίκη όταν κλήθηκε ως μάρτυρας στην υπόθεση, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν αιτήματα για την παραίτησή του.

Είκοσι εννέα πρόσωπα που σχετίζονται με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), ανάμεσα στα οποία ένας πρώτη ταμίας του κόμματος και άλλα ανώτερα στελέχη, καταδικάσθηκαν χθες, Πέμπτη, για αδικήματα που περιλαμβάνουν πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά αδικήματα. Καταδικάσθηκαν συνολικά σε 351 χρόνια στη φυλακή.

Στην απόφασή του, ο δικαστής αναφέρει πως υπήρξαν αποδείξεις ότι το κόμμα διέθετε επί πολλά χρόνια ένα μυστικό ταμείο και ότι η αξιοπιστία της κατάθεσης του Ραχόι, ο οποίος το αρνήθηκε, «θα πρέπει να αμφισβητηθεί».

«Η κατάθεσή του δεν είναι αρκετά πειστική για να αντικρούσει τα ισχυρά στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη ενός μυστικού ταμείου στο κόμμα», τόνισε ο δικαστής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ