ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν για Ιράν: Προσπάθησα να πείσω τον Τραμπ, ελπίζω να επιστρέψουν στις συνομιλίες οι ΗΠΑ

Μακρόν για Ιράν: Προσπάθησα να πείσω τον Τραμπ, ελπίζω να επιστρέψουν στις συνομιλίες οι ΗΠΑ
REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Την ελπίδα να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας όμως ότι, προς το παρόν, οι γαλλικές εταιρείες θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιες πώς θα αντιδράσουν στις νέες κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη.

«Δεν μπορώ να ζητήσω από την Total να αποκοπεί από την αμερικανική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό που έχει αναλάβει έργα στο Ιράν.

Ο Μακρόν, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στην πόλη αυτή, είπε ότι έχει καθήκον να συνεχίσει να εργάζεται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε «ισχυρή» τη σχέση του με τον Τραμπ αν και, όπως είπε, υπάρχουν «θέματα στα οποία έχουμε διαφορές».

«Προσπάθησα να πείσω τον Τραμπ. Ήταν καθήκον μου να προσπαθήσω» τόνισε. «Μπορεί να μην τον έπεισα, αλλά προασπίστηκα το διεθνές πλαίσιο», συνέχισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η διεθνής συμφωνία για το Ιράν δεν άρεσε στον Αμερικανό ομόλογό του, επειδή την είχε διαπραγματευτεί ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στόχος της διεθνούς κοινότητας, συνέχισε, είναι να πειστούν σταδιακά οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στις συνομιλίες. «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό διαφυλάσσοντας τη συμφωνία για να μην καταρρεύσει στο χάος», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ