ΚΟΣΜΟΣ

Η στρατιωτική άσκηση που τίναξε στον αέρα τη Σύνοδο Τραμπ-Κιμ

Η στρατιωτική άσκηση που τίναξε στον αέρα τη Σύνοδο Τραμπ-Κιμ
Courtesy Colville McFee/U.S. Air Force/Handout via REUTERS

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας στην κορεατική χερσόνησο αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πηγή έντασης… Οι φετινές ασκήσεις «Max Thunder», όμως, ανέβασαν ακόμη περισσότερο τους τόνους και απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Είναι οι ασκήσεις που η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε «διεθνή στρατιωτική πρόκληση», όπως κάνει άλλωστε και κάθε χρόνο. Αποτέλεσαν δε, την αφορμή για την ακύρωση συνομιλιών με τη Νότια Κορέα, που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο.

Η δήλωση αυτή ήταν το πρώτο «σημάδι» ότι κάτι δεν πάει καλά και πως ο δρόμος μέχρι τη Σύνοδο Τραμπ-Κιμ θα ήταν ταραχώδης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας δεν θα πραγματοποιηθεί αλλά λίγες ώρες αργότερα έκανε ένα βήμα πίσω και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι προετοιμασίες για τις συνομιλίες.

«Αχτίδα φωτός» αποτελεί και η σημερινή έκτακτη συνάντηση των δύο ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας, που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως με στόχο να διασωθεί η εν λόγω σύνοδος.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις Max Thunder πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα και θεωρούνται αμυντικές. Στη Βόρεια Κορέα, όμως, όπου οι μνήμες των αμερικανικών βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου παραμένουν νωπές, οι ασκήσεις αυτές συνεχίζουν να προκαλούν αναστάτωση.

Τόσο οι αξιωματούχοι όσο και ο κόσμος θεωρούν ότι οι ασκήσεις αυτές αποτελούν μια επίδειξη ισχύος από πλευράς της Νότιας Κορέας αλλά και των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το CNNi, στα μάτια τους αποτελούν απειλή εναντίον του κόσμου αλλά και κατά του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το CNNi ήταν ένα από τα ελάχιστα δίκτυα που είχαν πρόσβαση στις στρατιωτικές ασκήσεις και τράβηξαν πλάνα.

Πολιτικοί ελιγμοί

Ο επιλοχίας Τζόσεφ Πούλινς, ο οποίος αξιολογούσε τον οπλισμό των F-16, παραδέχτηκε ότι η άσκηση «Max Thunder» είναι ιδιότυπη. Και αυτό γιατί η Βόρεια Κορέα είναι μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου πραγματοποιούνται οι ασκήσεις…

«Θέλω να πω, πάντα ξέρουμε ότι η απειλή είναι αρκετά κοντά…» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Οπότε πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις τη δουλειά σου…».

Με τη σειρά του, ο συνταγματάρχης Ντέιβιντ Σούμακερ είπε πως αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν εντάσεις γύρω από τις ασκήσεις αλλά ισχυρίστηκε ότι είναι απαραίτητες.

«Είναι ασκήσεις που κάνουμε ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Είναι εκπαίδευση που κάνουμε εδώ και δεκαετίες».

Και η Βόρεια Κορέα παραπονιέται εδώ και δεκαετίες… Φέτος, όμως, ήλπιζε ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά…
Μια αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας που συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είπε στον ηγέτη της χώρας, Μουν Τζε-ιν, ότι ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του αντιλαμβάνεται την ανάγκη τους και πως δεν θα αντιδράσει…

Αυτό, όπως αποδείχτηκε, ήταν μια εσφαλμένη εκτίμηση… Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA), τα στρατιωτικά γυμνάσια δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμφωνίας που υπεγράφη πριν από λίγο καιρό από τους Κιμ και Μουν Τζε-ιν.

Παρά την έντονη ενόχλησή της, όμως, η Βόρεια Κορέα δεν έκανε πίσω -όπως φοβόντουσαν αρκετοί αναλυτές- και κατέστρεψε τα πεδίο των πυρηνικών δοκιμών

Με πληροφορίες από: Did these US-South Korean military drills cause Kim's change of heart?

By Paula Hancocks, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ