ΚΟΣΜΟΣ

Οργή της Κίνας μετά την πλεύση πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά

Οργή της Κίνας μετά την πλεύση πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά
CNNi/

Διπλωματικό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον μετά την πλεύση δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Paracel -μια σειρά νησίδων και υφάλων για τις οποίες η Κίνα έχει σοβαρές εδαφικές διαμάχες με γειτονικές χώρες.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi ότι το αντιτορπιλικό USS Higgins και το καταδρομικό USS Antietam πέρασαν 12 ναυτικά μίλια από τα εν λόγω νησιά και μίλησε για «ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Η εν λόγω επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, όπως μετέδωσε πρώτο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

O Ian Storey, αναλυτής στο Ινστιτούτο ISEAS Yusof Ishak, δήλωσε στο CNNi ότι μόνο οι κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ έχουν εγκρίνει τέτοιες επιχειρήσεις με περισσότερα από ένα αμερικανικά πλοία.

«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα στην Νότια Σινική Θάλασσα… Βέβαια, εάν αυτές οι κινήσεις θα έχουν όντως κάποια επίδραση στην συμπεριφορά της Κίνας παραμένει ασαφές» είπε ο ίδιος. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Κίνας κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον για «καταπάτηση κινεζικών εδαφών».

Μάλιστα, ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να «σταματήσουν αυτές τις προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας και απειλούν την ασφάλεια της χώρας».

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει κατασκευάσει αρκετά τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα, τα οποία φιλοξενούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως το Πεκίνο χρησιμοποιεί τα νησιά αυτά για στρατιωτικές ασκήσεις.

US sails warships past disputed islands in South China Sea

ΔΗΜΟΦΙΛΗ