ΚΟΣΜΟΣ

Το βίντεο της τουρκικής προεδρίας για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Το βίντεο της τουρκικής προεδρίας για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453, όταν η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια του οθωμανικού στρατού μετά από μήνες πολιορκίας, γεγονός που σήμανε και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Στην Τουρκία, η σημερινή ημέρα γιορτάζεται ως η επέτειος από την «κατάκτηση» της Κωνσταντινούπολης, και πέραν των σχετικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί, η προεδρία της χώρας και ο Δήμος της Πόλης, ετοίμασαν ένα βίντεο για τον εορτασμό των 565 χρόνων από την Άλωση.

Στα τέσσερα λεπτά που διαρκεί το… χολιγουντιανής υπερπαραγωγής βίντεο, επιχειρείται μια αναπαράσταση της Άλωσης της Πόλης, από την τουρκική σκοπιά, με άλογα να καλπάζουν στη γέφυρα του Βοσπόρου, αλλά και πάνω στη θάλασσα, ενώ δεν λείπουν και οι πολεμικού τύπου σκηνές. Από τα καρέ του «παρελαύνουν» μορφές της τουρκικής ιστορίας, αλλά και πανηγυρικά στιγμιότυπα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα στην ανάρτηση μέσω της οποίας «μοιράζεται» το εν λόγω βίντεο ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, γίνεται αναφορά στο ότι η φετινή επέτειος θα εορταστεί στο «πνεύμα της ανάστασης και της ανάκαμψης με τις κατακτήσεις του προέδρου μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ