ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ένας κατά συρροήν δολοφόνος συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος στην Αυστραλία

Γιατί ένας κατά συρροήν δολοφόνος συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος στην Αυστραλία
SA POLICE/ CNNi

Αστυνομικοί στην Αυστραλία δήλωσαν δημόσια ότι γνωρίζουν την ταυτότητα του κατά συρροήν δολοφόνου που πιστεύουν ότι ευθύνεται για τον θάνατο δύο ηλικιωμένων γυναικών και ενός συνταξιούχου στη Νότια Αυστραλία. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να τον συλλάβουν λόγω ανεπαρκών στοιχείων και κάνουν δημόσια παράκληση προς οποιονδήποτε πιθανώς έχει πληροφορίες για την υπόθεση να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές.

Ο ύποπτος είναι ένας 39χρονος άντρα από το Ρίβερλαντ της πολιτείας της Βικτώρια, o οποίος, σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας βρισκόταν στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας εδώ και πολλά χρόνια. Οι Αρχές τονίζουν δε, ότι νέα εγκληματολογικά στοιχεία επιβεβαιώνουν παλαιότερες υποψίες ότι ο δράστης των τριών εγκλημάτων ήταν ο ίδιος και στις τρεις περιπτώσεις.

Τα θύματα είναι οι Φίλις Χάρισον που δολοφονήθηκε το 1998 και Μπέβερλι Χάνλεϊ το 2010 -και οι δύο στην Αδελαΐδα- καθώς και του Στίβεν Νιούτον από το Μάοντ Γκάμπιερ, που εντοπίστηκε νεκρός το 2011.

Η αστυνομία αποκάλυψε ακόμα πως ειδική μονάδα επτά αστυνομικών επανεξέταζε τις υποθέσεις από τον Ιανουάριο.

Κατά τα λεγόμενα της αστυνομίας ο δράστης γνώριζε όλα τα θύματα και ζούσε σε απόσταση περίπου 10 λεπτών από αυτά κατά την περίοδο του θανάτου τους.

Ο επικεφαλής ντετέκτιβ της υπόθεσης, Ντες Μπρέι δήλωσε ότι «[θέλουμε] να διαβεβαιώσουμε ότι τα στοιχεία εναντίων του είναι επαρκή για να καταδικαστεί … Το να προτρέξουμε και να τον συλλάβουμε χωρίς επαρκή στοιχεία και να του επιτρέψουμε να ξεφύγει θα εξέθετε την κοινότητα σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο».

Ο ντετέκτιβ τόνισε ότι το κίνητρο για τα τρία εγκλήματα ήταν η κλοπή και ότι πρόκειται για «δειλές επιθέσεις».

Προσέθεσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι κάποια άτομα έχουν αποκρύψει πληροφορίες και κάποιοι έχουν πει ψέμματα και κάποιοι εξ αυτών ίσως φοβούνται τον δράστη».

Προσφέρεται αμοιβή 150.000 δολαρίων (200.000 αυστραλιανών δολαρίων) για όποια πληροφορία μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη του φερόμενου ως δράστη. Αμοιβή προσφέρεται και σε σχέση με τον θάνατο του τρίτου θύματος.

Η 71χρονη Χάρισον βρέθηκε νεκρή στο λεηλατημένο σπίτι της στη Νότια Ελίζαμπεθ, προάστειο της Αδελαΐδας έχοντας υποστεί πολλαπλές μαχαιριές ενώ το πιο πιθανό σενάριο κατά την αστυνομία είναι ότι γνώριζε τον δράστη της και δολοφονήθηκε προκειμένου να μην τον ταυτοποιήσει.

Η 64χρονη Χάνλεϊ βρέθηκε επίσης στο σπίτι της στη Βόρεια Ελίζαμπεθ, ένα γειτονικό προάστειο. Είχε υποστεί σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, το σπίτι της είχε επίσης λεηλατηθεί ενώ έλειπε και η τσάντα της. Μάρτυρας κατέθεσε μάλιστα ότι άκουσε την Χάνλεϊ να συνομιλεί με κάποιον άντρα που φαινόταν να γνώριζε ενώ ακολούθησε διαφωνία. Ο ίδιος μάρτυρας άκουσε επίσης μία κραυγή και έναν γδούπο σε συνέχεια της διαφωνίας.

Τέλος, ο Νιούτον βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 55 στο σπίτι του στο Μάουντ Γκάμπιερ ύστερα από έναν μήνα. Από το σπίτι του είχαν κλαπεί μία τηλεόραση, μία κονσόλα και μερικά DVD μεταξύ άλλων. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η αστυνομία πιστεύει ότι συνέπραξαν πάνω από ένας δράστης. Το 2012 καταδικάστηκε σε φυλάκιση ένας άντρας για κλοπή σε σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν εκφράσει πολλαπλές εκκλήσεις σχετικά με τις υποθέσεις. Η οικογένεια της Χάρισον συγκεκριμένα έχει επίσης εκφράσει την άποψη ότι το θύμα γνώριζε τον δράστη.

Police identify suspected serial killer in Australia, but say they can't arrest him by Jessie Yeung and Bard Wilkinson, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ