ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στη Λιέγη: Ο δράστης είχε δολοφονήσει έναν ακόμη άνθρωπο τη Δευτέρα

Επίθεση στη Λιέγη: Ο δράστης είχε δολοφονήσει έναν ακόμη άνθρωπο τη Δευτέρα
REUTERS/YVES HERMAN

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Λιέγη, μέσω του πρακτορείου του, Amaq. Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες σχετικά με τον Μπέντζαμιν Χέρμαν που σκότωσε τρεις ανθρώπους -δύο αστυνομικούς και ακόμη έναν άνδρατην Τρίτη στην πόλη του Βελγίου έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τις Αρχές να αποκαλύπτουν ότι ο δράστης σκότωσε έναν ακόμα άντρα την μέρα πριν την αιματηρή επίθεση.

Ο Ζαν Ζαμπόν, υπουργός εσωτερικών του Βελγίου, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο δράστης ευθύνεται και για τον φόνο πρώην φυλακισμένου με τον οποίο είχε συνυπάρξει ο 31χρονος Χέρμαν στη φυλακή. Ο άντρας σκοτώθηκε από χτύπημα στο κεφάλι με αιχμηρό αντικείμενο.

Φαίνεται ότι ο Χέρμαν είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 17 ετών για ναρκωτικά και κλοπή όταν του δόθηκε 36ωρη άδεια το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και σκότωσε το πρώτο του θύμα. Την Τρίτη, αφόπλισε και σκότωσε δύο γυναίκες αστυνομικούς καθώς και έναν άντρα που βρισκόταν σε κοντινό όχημα. Στη συνέχεια, πήρε ως όμηρο μια ακόμα γυναίκα πρωτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, που έσπευσαν στο σημείο.

Μάρτυρες άκουσαν τον Χέρμαν να εκφωνεί την φράση “Allahu Akbar” (που σημαίνει ο Αλλάχ είναι μεγάλος στα αραβικά) κατά την διάρκεια της επίθεσης, ωθόντας τους αρμόδιους να ερευνήσουν εάν το περιστατικό σχετίζεται με τρομοκρατία.

Παρότι ο Χέρμαν είχε προστεθεί σε λίστα παρακολούθησης των βελγικών αρχών δεν πληρούσε τα κριτήρια που θα τον χαρακτήριζαν ως πλήρως ριζοσπαστικοποιημένο, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας. Προσέθεσε δε, ότι αν είχε λάβει τον χαρακτηρισμό αυτό κάτι τέτοιο «θα ήταν γνωστό από όλες τις υπηρεσίες [της χώρας]».

Από τότε που φυλακίστηκε το 2003, ο Χέρμαν είχε ολοκληρώσει 11 μονοήμερες και 13 διήμερες άδειες χωρίς κανένα περιστατικό. Παρόλα αυτά, πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο ήταν ασφαλές να αφεθεί ελεύθερος κάποιος που έφερε ποινικό μητρώο όπως αυτό του εν λόγω δράστη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ