ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για κυβέρνηση «Πεντάστερων» και Λέγκα με πρωθυπουργό τον Κόντε

Συμφωνία για κυβέρνηση «Πεντάστερων» και Λέγκα με πρωθυπουργό τον Κόντε
REUTERS/Tony Gentile

Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε κατέληξαν «Πεντάστεροι» και Λέγκα, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Ανακοίνωση των επικεφαλής των δύο κομμάτων επιβεβαιώνει ότι θα προτείνουν και πάλι για πρωθυπουργό τον Κόντε, έναν καθηγητή νομικής χωρίς πολιτική εμπειρία.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο στις 22:00 (ώρα Ελλάδος) για να συναντηθεί με τον Σέρτζιο Ματαρέλα. Δεν αποκλείεται, επίσης, να παρουσιάσει στον πρόεδρο την οριστική λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο μεταδίδει, επίσης, ότι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης δεν αποκλείεται να γίνει και αύριο το πρωί.

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, που συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη, αναμένεται να αναλάβουν υπουργικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κομματικές πληροφορίες, μεταδίδει ότι ο Σαλβίνι πιθανώς να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών ενώ ο Ντι Μάιο το υπουργείο Εμπορίου.

Ο 81χρονος Πάολο Σαβόνα, ο οικονομολόγος που είχε επιλεχθεί για το υπουργείο Οικονομικών και προκάλεσε το βέτο του προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ενδέχεται να… μετακινηθεί το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Enzo Moavero Milanesi ενώ για το υπουργείο Οικονομικών αυτό του καθηγητή Τζοβάνι Τρια.

Η άκρα δεξιά με τα Αδέλφια της Ιταλίας, δεν έχει παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να τη στηρίξει στο κοινοβούλιο.

Ο εντολοδόχος, τεχνοκράτης πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλλι παρέδωσε την εντολή στον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα, για να διευκολύνει την σύσταση πολιτικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ