ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ «ξήλωσε» τρεις υψηλόβαθμους στρατιωτικούς πριν τη σύνοδο με τον Τραμπ

Ο Κιμ «ξήλωσε» τρεις υψηλόβαθμους στρατιωτικούς πριν τη σύνοδο με τον Τραμπ
KCNA/via REUTERS

Στο παρασκήνιο της προετοιμασίας της ιστορικής συνόδου κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν «ξήλωσε» τρείς υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, όπως αναφέρουν πηγές.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, γνωστοποίησε πως ο επικεφαλής Άμυνας Πακ Γιονγκ Σικ αντικαταστάθηκε από τον Νο Κουαν Τσολ, ενώ ο επικεφαλής του βορειοκορεάτικου στρατού (KPA) Ρι Μιονγκ Σου έδωσε τη θέση του στον μέχρι πρότινος αναπληρωτή του, Ρι Γιονγκ Γκιλ.

Νωρίτερα, όπως είχε επιβεβαιωθεί από μέσα του Νότου, είχε «ξηλωθεί» και ο Κιμ Γιονγκ Γαγκ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του στρατού. Τη θέση του έλαβε ο Κιμ Σου Γκιλ.

«Όλοι (όσοι προβιβάστηκαν) είναι κορυφαίοι συνεργάτες του Κιμ Γιονγκ Ουν», ανέφερε ο Μάικλ Μάντεν, που διατηρεί μπλογκ σχετικό με την ηγεσία της Β.Κορέας. «Και οι τρεις έχουν βρεθεί σε υψηλόβαθμες θέσεις υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, του είναι πολύ έμπιστοι και έχουν την εμπειρία να συνδιαλέγονται με αντιπροσωπείες ξένων χωρών».

Συσσώρευση της δύναμης

Η αναδιανομή των θέσεων στην ηγεσία του βορειοκορεάτικου στρατού μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και η προετοιμασία από πλευράς Κιμ για τη συνάντηση με τον Τραμπ και για τις επικείμενες διευρυμένες συναντήσεις με την Νότια Κορέα.

Συγκεκριμένα, το πολιτικό γραφείο του στρατού είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη των οικονομικών του KPA, ο οποίος ελέγχει ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της χώρας και μπορεί να εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ και Νότο.

«Ο Κιμ δεν θέλει αυτοί οι στρατιωτικοί να καταχραστούν μέρος της βοήθειας από τον Νότο», σημείωσε ο Μάντεν. «Η κατάχρηση οι παρανομίες ήταν προβλήματα κατά τη διάρκεια των καλών ημερών».

Ο ίδιος τόνισε πως το μέγεθος των ευθυνών του εν λόγω γραφείου και η εξουσία που έχουν οι επικεφαλής του, αποτελεί μία σημαντική απειλή και για τον ίδιο τον Κιμ.

«Από τον Ιούνιο του 2017 έως τις αρχές του 2018, το πολιτικό γραφείο του στρατού ήταν στο επίκεντρο έρευνας, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια».

Επιλέγοντας να τοποθετήσει στην ηγεσία τους δικούς του ανθρώπους, όμως, ο Κιμ συγκεντρώνει τις εξουσίες στο κόμμα του και αποφεύγει τη λήψη σκληρών μέτρων, όπως είχε συμβεί με τον θείο του, Τζανγκ Σονγκ Θαέκ, ο οποίος είχε εκτελεστεί το 2013 γιατί φερόταν να συνωμοτεί κατά του ανηψιού του.

North Korea shakes up military leadership as Trump-Kim summit nears, by James Griffiths, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ