ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου για προσφυγικό: Δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να τα βγάζουν πέρα μόνες

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου για προσφυγικό: Δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να τα βγάζουν πέρα μόνες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JULIEN WARNAND

Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε την Ελλάδα και την Ιταλία να τα βγάλουν πέρα μόνες τους στο προσφυγικό. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, σε σημερινή ομιλία του στη Βιέννη, στη διάσκεψη με τίτλο «EU Strategic Talks», ενόψει της ανάληψης από την Αυστρία της εκ περιτροπής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιουλίου.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως «χωρίς μία λύση στην κατανομή εκείνων που δικαιούνται παροχής ασύλου δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο ζήτημα της μετανάστευσης», ενώ επισήμανε ότι υπάρχει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, και ως εκ τούτου δεν είναι κατανοητό πώς μία χώρα όπως η Πολωνία, με περίπου 40 εκατομμύρια κατοίκους, αρνείται να υποδεχθεί 5.000 πρόσφυγες.

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, υποστήριξε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ομιλία της ότι μελλοντικά θα πρέπει να είναι δυνατή και πάλι η υποβολή αιτήσεων εκτός ΕΕ για τη χορήγηση ασύλου.

Κατά την άποψή της, θα πρέπει, επίσης, να είναι δυνατή η νόμιμη μετανάστευση, εάν υπάρχουν οι ανάλογες γνώσεις και εάν η αντίληψη κοινωνικών αξιών είναι συμβατή με εκείνη στη χώρα υποδοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ