ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Οι πρώτες δέκα γυναίκες παίρνουν άδεια οδήγησης!

Σαουδική Αραβία: Οι πρώτες δέκα γυναίκες παίρνουν άδεια οδήγησης!
REUTERS/Reem Baeshen/ Φωτογραφία Αρχείου

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για την επίσημη άρση απαγόρευσης οδήγησης στις γυναίκες η οποία αναμένεται στις 24 Ιουνίου. Ήδη, μάλιστα,  εξέδωσε τις πρώτες άδειες οδήγησης σε δέκα γυναίκες.

Το βασίλειο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο την επικείμενη άρση της απαγόρευσης που υπήρχε στο πλαίσιο του Ουαχαμπισμού (ενός υπερσυντηρητικού κλάδου του Ισλαμισμού), ο οποίος επικρατεί στην χώρα. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες βδομάδες οι συλλήψεις ακτιβιστών οι οποίοι διαμαρτύρονταν ενάντια στην απαγόρευση έχει δημιουργήσει ανησυχίες για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

8 από τους ακτιβιστές αυτούς απελευθερώθηκαν προσωρινά αλλά 9 κρατούνται ακόμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελικής Αρχής της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας ανακοίνωσε πέρυσι, ως μέρος μίας απόπειρας μεταρρύθμισης και επέκτασης της οικονομίας της χώρας, ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στον εργασιακό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβανόταν και η άρση της απαγόρευσης οδήγησης καθώς και ελάφρυνση των περιορισμών των γυναικών σε πεδία της εκπαίδευσης, της πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και της δυνατότητάς τους να κυκλοφορούν χωρίς άδεια από τους άντρες κηδεμόνες τους.

Επιπλέον έχει γίνει ευκολότερο να δουλεύουν γυναίκες σε νομικά και εκπαιδευτικά επαγγέλματα, ενώ το 2015 εξελέγησαν για πρώτη φορά γυναίκες σε δημοτικές εκλογές.

Ένα ακόμα βήμα στη μεταρρύθμιση αυτή της Σαουδηικής Αραβίας ήταν να επιτρέψουν στις 10 αυτές γυναίκες να ανταλλάξουν τα ξένα τους διπλώματα με νέα διπλώματα που εξέδωσε η Σαουδική Αραβία.

Μία από τις 10 γυναίκες, η οποία είναι βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πρίγκιπα Σατάμ Μπιν Αμπντουλαζίζ στο Αλ-Καρίζ, δήλωσε ότι η άρση δεν απαγόρευσης είναι μεγάλη επιτυχία όχι μόνο λόγω του πρακτικού αποτελέσματος που επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν αλλά και λόγω του ότι, σε συμβολικό επίπεδο, εκφράζει ότι πλέον επιτρέπεται στις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών.

Παρόλα αυτά, πολλοί εξέφρασαν αντίθετη άποψη στο Twitter.

Saudi Arabia issues its first driver's licenses to women by Kimberly Hutcherson, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ