«Εκείνοι που μας επικρίνουν θα προτιμούσαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να είχαν σκοτώσει τον δημοσιογράφο;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, υπερασπιζόμενος την σκηνοθεσία της δολοφονίας του Αρκάντι Μπάμπτσενκο.

Το Κίεβο υποστηρίζει πως σκηνοθέτησε τη δολοφονία ώστε να αποτρέψει την εκτέλεση του πραγματικού σχεδίου για τη δολοφονία του που είχε εξυφάνει η Μόσχα.

«Αν πρέπει να προστατεύσουμε την ελευθερία του Τύπου, αν πρέπει να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους, πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτού του είδους τις τεχνικές», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η αστυνομία της Ουκρανίας ανακοίνωσε στις 29 Μαΐου το βράδυ τον θάνατο του Μπάμπτσενκο, ο οποίος είχε βρεθεί στο σπίτι του νεκρός με τρεις σφαίρες. Την επομένη οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου για το περιστατικά στη διάρκεια της οποίας ο δημοσιογράφος εμφανίστηκε ζωντανός, σώος και αβλαβής.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες «έχουν συλλάβει τον υπεύθυνο και στο πολύ άμεσο μέλλον θα δείξουν» από πού «έλαβε χρήματα, διαταγές, καταλόγους με ονόματα δημοσιογράφων για να δολοφονήσει», διαβεβαίωσε ο Ποροσένκο.

Video: Ο «δολοφονημένος» Ρώσος δημοσιογράφος εξηγεί γιατί σκηνοθέτησε το θάνατό του

Όταν ρωτήθηκε για τον φερόμενο κατάλογο 30 δημοσιογράφων τους οποίους η Μόσχα θέλει να δολοφονήσει στην Ουκρανία και σε χώρες μέλη της ΕΕ, ο Ποροσένκο απάντησε ότι δεν έχει ενημερώσει προσωπικά τις κυβερνήσεις των χωρών, «όμως οι μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται μεταξύ τους».

Διαβάστε επίσης