ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε ηλικία 104 ετών πέθανε ο Γερμανός που πήγε τις ΗΠΑ στο διάστημα

ΗΠΑ:  Σε ηλικία 104 ετών πέθανε ο Γερμανός που πήγε τις ΗΠΑ στο διάστημα
EPA/NASA GSFC

Στις 3 Ιουνίου απεβίωσε στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ ο Γκέοργκ φον Τιζενχάουζεν, ο τελευταίος Γερμανός της γενιάς του Β’ Παγκοσμίου που συνέβαλε στην εξέλιξη του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος.

Ο Τιζενχάουζεν γεννήθηκε το 1914 στην Λετονία από Γερμανούς γονείς και σπούδασε μαθηματικά και μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στρατολογήθηκε στο γερμανικό στρατό και στάλθηκε να υπηρετήσει στο Ανατολικό Μέτωπο, μετά από λίγο καιρό όμως του επετράπη να επιστρέψει στις σπουδές του.

Το 1943, αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου διορίστηκε στην ομάδα που ανέπτυξε το πρόγραμμα των πυραύλων V-2 στη Γερμανία, υπό το καθεστώς του Χίτλερ. Εκεί, ο Τιζενχάουζεν ήταν επικεφαλής του πυραυλικού τμήματος στο κέντρο ερευνών της Βέρμαχτ.

Το 1953, στο πλαίσιο της μυστικής επιχείρησης “Paperclip”, μέσω της οποίας η αμερικανική κυβέρνηση μετέφερε στις ΗΠΑ περίπου 1.600 γερμανούς επιστήμονες και μηχανικούς, πολλοί εκ των οποίων υπήρξαν μέλη ή και ηγετικά στέλεχη στο Ναζιστικό κόμμα, ο Τιζενχάουζεν μεταφέρθηκε στην Αμερική.

Ο Τιζενχάουζεν μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα μαζί με τον πρώην προϊστάμενο του Βέρνερ φον Μπράουν, όπου αποτέλεσε κρίσιμο μέλος της ανάπτυξης του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, αρχικά υπό την αιγίδα του αμερικανικού στρατού και, αργότερα, της NASA. Συνέβαλε σημαντικά στην εκτόξευση του πρώτου δορυφόρων αλλά και της πρώτης αστροναυτικής ομάδας στο διάστημα, καθώς εκείνος σχεδίασε το σεληνιακό ρόβερ των αποστολών «Απόλλων» μεταξύ 1971-1972.

Ανάμεσα στην ομάδα του, ο Τιζενχάουζεν θεωρούταν κορυφαίος οραματιστής καθώς από την δεκατία του ’70 προωθούσε την ιδέα δημιουργίας μόνιμης διαστημικής βάσης στο φεγγάρι και, αργότερα, στον Άρη.

Το 1986 αποσύρθηκε από το Κέντρο Μάρσαλ, συνέχισε όμως να συμβάλει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του σταθμού ενώ το 2011 τιμήθηκε για το έργο του με το κορυφαίο αμερικανικό διαστημικό βραβείο, το οποίο είχε απονεμηθεί και στον Νίλ Άρμστρονγκ, ο οποίος δήλωσε ότι, «ο φον Τιζενχάουζεν ήταν πάντα ένας άνθρωπος που φανταζόταν τι μπορεί να γίνει και είχε τις ικανότητες να μετατρέψει τη φαντασία του σε πραγματικότητα».

Σε δήλωση μετά τον θάνατο του 104χρονου, ο δήμαρχος του Χάντσβιλ Τόμι Μπατλ, τόνισε ότι «θα μας λείψει. Ήταν ο τελευταίος μιας γενιάς που πάντα είχε ως στόχο τα άστρα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ