ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι φοιτητές που κατηγορούνταν για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

Τουρκία: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι φοιτητές που κατηγορούνταν για «τρομοκρατική προπαγάνδα»
REUTERS/Murad Sezer

Αποφυλακίστηκαν υπό όρους οι φοιτητές ενός περίβλεπτου πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης που κατηγορούνταν για "τρομοκρατική προπαγάνδα" επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ζήτησε να αποφυλακιστούν οι 14 από τους φοιτητές που παρέμεναν ακόμη προφυλακισμένοι. Οι υπόλοιποι οκτώ συγκατηγορούμενοί τους έχουν αφεθεί ήδη ελεύθεροι.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγγενείς και τους φίλους των κατηγορούμενων, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κατηγορούνται ότι έκαναν προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως και πέντε ετών αν κριθούν ένοχοι. Η δίκη τους, που ξεκίνησε σήμερα, διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 3 Οκτωβρίου.

Οι κατηγορούμενοι είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας. Η κινητοποίηση αυτή οργανώθηκε σε αντίδραση, αφού άλλοι φοιτητές άρχισαν να μοιράζουν στον χώρο πανεπιστημίου γλυκά, τα οποία αποκαλούσαν "λουκούμια του Αφρίν", ως ένδειξη ότι υποστήριζαν αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας κουρδικής συριακής οργάνωσης, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει "τρομοκρατική".

Μιλώντας σήμερα στο δικαστήριο, οι φοιτητές απέρριψαν την κατηγορία της προπαγάνδας. "Δεν υπερασπίζομαι καμία βία, ούτε έκανα τρομοκρατική προπαγάνδα. Φώναξα συνθήματα όπως «Όλοι μαζί ενάντια στον φασισμό» και «Σταματήστε τον πόλεμο, τώρα ειρήνη». Είναι συνθήματα παγκόσμια, που θα φωνάζουν σε όλες τις διαδηλώσεις", είπε η Σούκραν Γιαρέν Τουντζέρ.

Ένας συμφοιτητής της, ο Ισμαήλ Γκιρλέρ, κατηγόρησε τους αστυνομικούς ότι τον κακοποίησαν όταν τον συνέλαβαν. "Με έγδυσαν και μετά με χτύπησαν. Δύο φορές", είπε με τρεμάμενη φωνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ