ΚΟΣΜΟΣ

Το λάθος του Τραμπ που αιφνιδίασε τον Τριντό

Το λάθος του Τραμπ που αιφνιδίασε τον Τριντό
REUTERS/Jonathan Ernst/ Φωτογραφία Αρχείου

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό μετά την απόφαση για επιβολή δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ο Τραμπ ανέφερε (λανθασμένα) ότι οι Καναδοί έκαψαν τον Λευκό Οίκο στον πόλεμο του 1812.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNNi, η αναφορά προέκυψε αφού ο Τριντό ρώτησε τον Τραμπ πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει τους δασμούς ως θέμα «εθνικής ασφάλειας», με τον Τραμπ να απαντάει: «εσείς δεν κάψατε τον Λευκό Οίκο;», αναφερόμενος στον πόλεμο του 1812.

Στην πραγματικότητα, η επίθεση στην οποία αναφέρθηκε ο Τραμπ έγινε από βρετανούς στρατιώτες μετά από αμερικανική επίθεση στο Γιόρκ του Οντάριο, περιοχής που τελικά κατέληξε στον Καναδά αλλά που, ως τότε, αποτελούσε βρετανική αποικία.

Τόσο ο Τριντό όσο και η Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά έχουν κατακρίνει δημοσίως την αιτιολόγηση των δασμών ως ζήτημα «εθνικής ασφάλειας». Ο Τριντό έχει χαρακτηρίσει την αιτιολόγηση αυτή ως «προσβλητική και απαράδεκτη», ενώ η Υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να θεωρούν τον Καναδά ως απειλή προς την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Λάρι Κούντλοου παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ βιώνουν κάποιες βραχυπρόθεσμες αναταραχές αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί αν πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν κατά βάση «πολύ καλές» και διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα παραμείνουν «στενοί φίλοι και σύμμαχοι», παρότι μπορεί τώρα να βιώνουν μερικές εντάσεις.

Ο Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, τόνισε ότι οι νέοι δασμοί δεν μπορούν αν δικαιολογηθούν στο πλαίσιο εθνικής ασφάλειας και ανέφερε ότι πιθανώς ο πρόεδρος να έκανε την κίνηση αυτή λόγω των ανερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών ή για κάποιο άλλο σκοπό που αφορά τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται στο χώρο του εμπορίου.

Ο Τραμπ όμως υπερασπίστηκε τη θέση του, δημοσιεύοντας στο Twitter ότι «οι ΗΠΑ πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπίστουν δίκαια στο θέμα του εμπορίου».

Στο παρελθόν ο Τραμπ είχε καθησυχάσει τον Τριντό ότι ο Καναδάς θα εξαιρούταν από δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ενώ, στο πλαίσιο συνεργασίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Καναδάς έλαβε μέτρα τον Απρίλιο προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με κινέζικα προϊόντα που εισέρχονταν στις ΗΠΑ αφού πρώτα περνούσαν μέσω Καναδά.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της σύνοδος G7 στο Κεμπέκ του Καναδά, πηγές της καναδικής κυβέρνησης δήλωσαν στο CNNi ότι προσπαθούν απλά «να κάνουν τον Τραμπ χαρούμενο».

Exclusive: Trump invokes War of 1812 in testy call with Trudeau over tariffs by Jim Acosta and Paula Newton, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ