ΚΟΣΜΟΣ

«Μέτωπο» Μακρόν και Τριντό κατά των ΗΠΑ στη G7

«Μέτωπο» Μακρόν και Τριντό κατά των ΗΠΑ στη G7
REUTERS/Chris Wattie

Οι ηγέτες της Γαλλίας και του Καναδά, Εμανουέλ Μακρόν και Τζάστιν Τριντό, συμφώνησαν χθες, Τετάρτη, ότι «δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν τα πάντα για να υπάρξει κοινή ανακοίνωση» με τις ΗΠΑ μετά το πέρας της συνόδου της G7 και εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Το ερώτημα είναι: μέχρι πού θα δεχθούμε τυχόν τροποποιήσεις για να έχουμε κοινή ανακοίνωση. Για παράδειγμα, δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε κοινή ανακοίνωση που δεν θα αναφέρει τη Συμφωνία του Παρισιού», εξήγησε η γαλλική προεδρία έπειτα από συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στην Οτάβα, δύο ημέρες πριν τη G7 που θα διεξαχθεί στο Κεμπέκ.

Καθώς οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μια τέτοια απαίτηση καθιστά το κοινό ανακοινωθέν των χωρών της G7 σχεδόν αδύνατο.

Άλλο θέμα τριβής είναι το Ιράν: «Δεν θα δεχθούν ποτέ μια ανακοίνωση» που θα καταδικάζει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ή που θα αναφέρει ότι «είναι άκυρη ή ότι το Ιράν δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι έξι χώρες της G7 πλην των ΗΠΑ έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο απέναντι στην Ουάσινγκτον, διαβεβαίωσε το Παρίσι: «Δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των έξι (…), υπάρχει πραγματική ενότητα», ακόμη και με την Ιαπωνία.

Παρίσι και Οτάβα έχουν επίγνωση ότι θα είναι δύσκολο να κάμψουν τη στάση του Αμερικανού προέδρου, είτε για την πυρηνική συμφωνία είτε για το θέμα των δασμών που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στους εταίρους της.

«Δεν είμαστε εδώ για να πείσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει απόψεις, καθώς γνωρίζουμε ότι θέλει να εφαρμόσει όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά», σημείωσε η γαλλική προεδρία.

Μακρόν και Τριντό αναφέρθηκαν σε διάφορα σενάρια, κυρίως η G7 να ολοκληρωθεί απλώς με μια ανακοίνωση της καναδικής προεδρίας. Άλλο σενάριο είναι μια ανακοίνωση των έξι χωρών για τα ζητήματα στα οποία υπάρχει διαφωνία και μια κοινή ανακοίνωση και των επτά για τα υπόλοιπα.

Το Παρίσι επιθυμεί στην τελική ανακοίνωση να υπάρχει αναφορά στην αρχή του σεβασμού των κοινών κανόνων, μια ατζέντα για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ