ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Ιρλανδία: Δεν θα εκδώσει επίσημη απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αμβλώσεις

Βόρεια Ιρλανδία: Δεν θα εκδώσει επίσημη απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αμβλώσεις
REUTERS/ CLODAGH KILCOYNE/ Φωτογραφία Αρχείου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Ιρλανδίας  απέρριψε σήμερα την έφεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία ζήτησε να κρίνει το δικαστήριο κατά πόσο η ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα συνάδει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζήτησε να εξεταστούν οι περιπτώσεις βιασμού, αιμομοιξίας ή σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου σε σύγκριση με τα όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση στα αντίστοιχα θέματα.

Η νομοθεσία περί αμβλώσεων στην Βόρεια Ιρλανδία είναι από τις πλέον απαγορευτικές και κατασταλτικές στην Ευρώπη και επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου για την ζωή της μητέρας, αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι αμβλώσεις έχουν νομιμοποιηθεί από το 1967. Ο νόμος του 1861 που ισχύει στην Βόρεια Ιρλανδία προβλέπει επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση παραβίασης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε την νομική αρμοδιότητα να αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο της Ιρλανδίας στο θέμα των αμβλώσεων, αποφάνθηκε όμως ότι ο ισχύων νόμος για την άμβλωση στην Βόρεια Ιρλανδία δεν συνάδει με τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας «δεν έχει την αρμοδιότητα να καταθέσει τέτοιου είδους προσφυγή». Θεωρεί όμως ότι, εάν η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν αρμόδια, τότε το Δικαστήριο θα είχε κρίνει ότι η νομοθεσία της Βόρειας Ιρλανδίας αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και θανάσιμης, αλλά και όχι και σοβαρής, δυσμορφίας του εμβρύου.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται σε μία στιγμή που οι διεκδικήσεις για φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας στην Βόρεια Ιρλανδία έχουν αναβιώσει μετά το δημοψήφισμα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει το υπάρχον σύστημα καθώς δεν εξέταζε καμία συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία ισχύουν οι προϋποθέσεις αυτές. Ο δικαστής που διάβασε την απόφαση ξεκαθάρισε ότι θα χρειαζόταν συγκεκριμένη περίπτωση γυναίκας η οποία ήταν έγκυος μετά από βιασμό ή το έμβρυο της οποίας υπέφερε από σοβαρή παραμόρφωση προκειμένου να αλλάξει τον υπάρχοντα νόμο.

Η απόφαση του δικαστηρίου υποδηλώνει ότι πιθανή αλλαγή στον νόμο θα μπορέσει να επέλθει μόνο εφόσον οι πολιτικοί της χώρας ηγηθούν της προσπάθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ