ΚΟΣΜΟΣ

Virginia Apgar:Το Google Doodle τιμά μια σημαντική μορφή της μαιευτικής

Virginia Apgar:Το Google Doodle τιμά μια σημαντική μορφή της μαιευτικής
Wikipedia

Η Google με το σημερινό της Doodle τιμά τα 109 χρόνια από τη γέννηση της Dr. Virginia Apgar.

Η Dr. Virginia Apgar αποτελεί μία σημαντική μορφή της σύγχρονης μαιευτικής, αφού είναι το πρόσωπο πίσω από την εφεύρεση της εξέτασης Apgar, ένας γρήγορος και αξιόπιστος τρόπος προκειμένου να καθοριστεί η υγεία ενός νεογέννητου μωρού.

Πριν αυτή της την εφεύρεση, η οποία έγινε το 1952, δεν υπήρχε κάποιος αντικειμενικός τρόπος για να προσδιοριστεί η υγεία ενός νεογέννητου μωρού, με αποτέλεσμα να μην λάμβαναν ιατρική φροντίδα αμέσως μετά τη γέννηση.

Τα πέντε κριτήρια για να καθοριστεί η βαθμολογία του τεστ αυτού είναι:

  • το χρώμα του δέρματος (Appearance)
  • οι Καρδιακές σφίξεις (Pulse)
  • τα Αντανακλαστικά (Grimace)
  • ο Μυϊκό τόνος (Activity)
  • η Αναπνοή (Respiration)

Κάθε κριτήριο έχει ως βαθμολογία το 0, το 1 και το 2. Ένα σκορ πάνω από 7 θεωρείται φυσιολογικό. Ένα σκορ κάτω από 3 είναι σοβαρά χαμηλό. Τα μωρά συχνά έχουν μικρότερες βαθμολογίες στο πρώτο λεπτό μετά τη γέννηση, αλλά όταν έχουν περάσει τα πέντε πρώτα λεπτά, βαθμολογούνται κανονικά.

Τα γράμματα APGAR (appearance, pulse, grimace, activity, and respiration) δεν γνωρίζουν πολλοί πως είναι το επώνυμο κάποιου ανθρώπου, αφού απλά τα χρησιμοποιούν ως έναν από τρόπο απομνημόνευσης των κριτηρίων που χρειάζονται.

Η Dr. Virginia Apgar υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς της ιατρικής: βοήθησε στην καθιέρωση της αναισθησιολογίας ως ιατρικής ειδικότητας, εργάστηκε για τη μελέτη και τη βελτίωση της μαιευτικής αναισθησίας και προώθησε τη μελέτη των γενετικών ανωμαλιών και έγινε η πρώτη γυναίκα που ήταν πλήρης καθηγητής στο Τμήμα Αναισθησίας στο Κολέγιο Γιατρών και Χειρούργων του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν πλέον η Dr. Virginia Apgar είχε φτιάξει το όνομά της στην αναισθησιολογία και είχε δημιουργήσει τη βαθμολόγηση Apgar, στράφηκε στη μελέτη και την πρόληψη των γενετικών ελαττωμάτων. Της ζητήθηκε να συμμετάσχει σε ένα ίδρυμα για την παιδική παράλυση (March of Dimes), το οποίο άρχισε να ερευνά και να υποστηρίζει τα παιδιά με γενετικές ανωμαλίες. Ως διευθύντρια και αργότερα αντιπρόεδρος του ιδρύματος, η Apgar υποστήριξε την έρευνα που έδειξε ότι παράγοντες όπως οι μολυσματικές ασθένειες, η έκθεση στην ακτινοβολία, η κατάχρηση ουσιών και η χημική έκθεση θα μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες.

Η Dr. Virginia Apgar πέθανε το 1974, σε ηλικία 65 ετών, από ηπατική νόσο, το όνομά της όμως, συνεχίζει να αναφέρεται κάθε φορά που ένα μωρό γεννιέται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ