ΚΟΣΜΟΣ

Τα «μυστικά» του Άρη αποκαλύπτει η NASA

Τα «μυστικά» του Άρη αποκαλύπτει η NASA
EPA/Mars rover celebrates / HANDOUT

Τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα του Curiosity στον πλανήτη Άρη ανακοινώνει απόψε στις 21:00 ώρα Ελλάδας η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA).

Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για αυτό που πρόκειται να ανακοινώσει η NASA είναι μεγάλες, καθώς εκτιμάται πως το αμερικανικό ρόβερ ανακάλυψε κάτι πολύ σημαντικό στον «Kόκκινο πλανήτη», όμως η αγωνία θα τελειώσει στις 21:00 το βράδυ οπότε και θα ξεκινήσει η σχετική εκδήλωση που θα μεταδοθεί ζωντανά από τη NASA TV, το Facebook Live, το YouTube και το Twitter/Periscope.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Αύγουστο του 2012 κι έκτοτε διανύει, αργά αλλά σταθερά, την πορεία του με προορισμό το Όρος Σαρπ, ένα βουνό ύψους περίπου 5.000 μέτρων στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ, ενώ έχει στείλει στη Γη πληθώρα εικόνων μεταξύ των οποίων κάποιες ωραίες selfies...

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες από ένα εντυπωσιακό εύρημα στον «Κόκκινο πλανήτη», που μοιάζει με το κεφάλι ενός αγάλματος, στην άμμο. «Μπορείτε να δείτε πολύ καθαρά: το πηγούνι, το στόμα, τη μύτη, τα μάτια, τα αυτιά. Θα μπορούσε να είναι ένας πολεμιστής που φοράει κράνος», σημείωνε χαρακτηριστικά στο σχετικό δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η πέτρα αυτή, που έχει διάσταση μόνο μερικά εκατοστά, απεικονίζεται σε μια φωτογραφία που έστειλε το διαστημικό όχημα Curiosity.

Είναι εξαιρετικά απίθανο η πέτρα αυτή να είναι πραγματικά ένα γλυπτό. Μάλλον, η μορφή είναι πιθανό να είναι το τυχαίο αποτέλεσμα της φυσικής διάβρωσης.

Όμως, αυτό δεν είναι το πρώτο περίεργο αντικείμενο στον «Κόκκινο Πλανήτη», καθώς ανάλογες εικόνες είχε στείλει πριν από δεκαετίες και το διαστημόπλοιο "Viking", στις οποίες απεικονίζονταν το «άγαλμα μιας γυναίκας» που – επίσης - εντοπίστηκε στον Άρη.

Τι είναι το Curiosity

Το ρόβερ Curiosity εκτοξεύθηκε τον Νοέμβριο του 2011 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο του 2012 στην περιοχή Aeolis Palus, στον κρατήρα Γκέιλ, περίπου 2,4 χιλιόμετρα μακριά από το προκαθορισμένο σημείο, σε μια περιοχή που ονομάστηκε Bradbury Landing, μετά από ταξίδι απόστασης 563 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το κινητό επιστημονικό εργαστήριο της NASA έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, βάρος 899 κιλά, 3 μέτρα μήκος, 2,7 μέτρα πλάτος και 2,2 μέτρα ύψος. Με τον εξοπλισμό του μπορεί να αναλύσει τη χημική σύσταση δειγμάτων που λαμβάνει.

Οι επιστήμονες της NASA δημιούργησαν το ρόβερ με σκοπό να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του πλανήτη Άρη, να διαπιστώσει εάν το σημείο το οποίο έχει επιλεγεί στον κρατήρα Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό συλλέγει συνεχώς δείγματα αρειανού εδάφους, στα οποία κάνει χημικές αναλύσεις, από τις οποίες μέχρι στιγμής έχει προκύψει πως στον «Κόκκινο Πλανήτη» υπάρχει το χημικό στοιχείο βόριο. Η παρουσία του -η οποία διευκολύνει το σχηματισμό του σακχάρου ριβόζης και του μορίου του RNA (που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα των έμβιων γήινων όντων)- πιθανώς αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι κάποτε ο πλανήτης Άρης είχε συνθήκες φιλικές προς τη ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ