ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Άγκυρα για επτά τουρκικά τζαμιά που έκλεισε η αυστριακή κυβέρνηση

Οργή στην Άγκυρα για επτά τουρκικά τζαμιά που έκλεισε η αυστριακή κυβέρνηση
REUTERS/Akhtar Soomro

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την απόφαση της Αυστρίας να κλείσει επτά τεμένη της χώρας και να απελάσει έως και 60 ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

«Το κλείσιμο επτά τζαμιών και η απέλαση θρησκευτικών αξιωματούχων λόγω ασήμαντων δικαιολογιών είναι συνέπεια του ισλαμοφοβικού, ρατσιστικού και λαϊκίστικου κύματος στην Αυστρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, καταλογίζει στον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και στους Αυστριακούς πολιτικούς, ότι προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από τις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις, αντί να καταπολεμήσουν την ισλαμοφοβία, την ξενοφοβία και την άνοδο του εξτρεμισμού.

«Η ιδεολογική στάση της αυστριακής κυβέρνησης είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις πολιτικές ένταξης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την ειρηνική συνύπαρξη», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Από την άλλη πλευρά, η υιοθέτηση μιας τέτοιας λαϊκιστικής προσέγγισης υπό την καθοδήγηση πολιτικών που στερούνται εμπειρίας και κοινής λογικής είναι μια ανησυχητική εξέλιξη που σηματοδοτεί μια αρνητική τάση σχετικά με την άνοδο της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Είναι επίσης λυπηρό για την ΕΕ ότι η Αυστρία που έχει μια τέτοια νοοτροπία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες, ιδίως από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αυστρίας, για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Επίσης, αναμφισβήτητα δεν θα συμβάλει στις προσπάθειες ένταξης της τουρκικής κοινότητας στην Αυστρία», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ